Slovenski etnografski muzej

Tečaj japonske tradicionalne priprave in pitja čaja – ČADO v SEM 2013 / 2014

V Slovenskem etnografskem muzeju oktobra 2013 ponovno začenjamo s tečajem Čada. Tečaj bo potekal v SEM že osmo leto zapored pod vodstvom ga. dr. Paule Braga Šimenc, ki se je teh veščin učila na Japonskem na šoli Urasenke v Kyotu.

 

 

Obveščamo vas, da tokrat - v letu 2013 / 2014 - ne bomo vpisovali novih tečajnikov, saj sta obe skupini (začetna in nadaljevalna stopnja) že zasedeni od pretekle sezone. Vse interesente pa vabimo, da sledite programu SEM, ki bo tako v letošnjem kot v prihodnjem letu gostil nekaj zanimivih dogodkov v povezavi z japonsko tradicionalno pripravo in pitjem čaja, ki bodo namenjeni vsem zainteresiranim.

Čado, japonska umetnost tradicionalne priprave in pitja čaja, pripada šoli Urasenke, ki je naslednica velikega čajnega mojstra Sena-no-Rikjuja. Taje v 16. stoletju uveljavil točna pravila Chado (Pot čaja, ali obred pitja čaja) in štiri glavna načela čajnega obreda: wa (harmonija), kei (spoštovanje), sei (čistost) in jaku (spokojnost).

Značilnosti čajnega obreda sta dosledna pozornost in skrajna preprostost. Ozračje je umirjeno, v prostoru so odstranjene vse moteče stvari, svetloba je zastrta. Udeleženci sedijo na posebnih japonskih blazinah − tatamijih, gostiteljica z umirjenimi gibi in popolno zbranostjo pripravi vse potrebno, tečajniki pa sodelujejo kot aktivni opazovalci in soudeležneci, saj ob spremljanju obreda in učenju priprave čaja tudi oni meditirajo in se osredotočajo v svoj notranji svet. Čajni obred traja približno dve uri in je globoka duhovna izkušnja.

Informacije in kontaktna oseba:
Maja Kostric
Slovenski etnografski muzej, Metelkova 2, Ljubljana
T: 01/3008 792      
E-naslov: maja.kostric@etno-muzej.si