Slovenski etnografski muzej

Niko Kralj
Datum objave 
21. september 2021
Razstava 
Kraljevi kozolci
Kontakt 

Kraljevi kozolci: Dokumentarno gradivo terenskega dela Nika Kralja med leti 1970 in 1980

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej                        
Ljubljana, 21. september 2021

Slovenski etnografski muzej (SEM) v petek, 24. septembra 2021 ob 18.00 v parku pred Kavarno SEM odpira panojsko potujočo razstavo muzeja na prostem Dežela kozolcev Šentrupert z naslovom Kraljevi kozolci: Dokumentarno gradivo terenskega dela Nika Kralja med leti 1970 in 1980. Obiskovalce bo popeljala v leta, ko se je arhitekt in industrijski oblikovalec Niko Kralj s Citroënovim avtomobilom, znanim kot žaba, odpravil po poti slovenskih kozolcev. Prvič je bila na ogled leta 2020 v Deželi kozolcev Šentrupert kot obeležje 100. obletnice rojstva prof. Nika Kralja.

Razstava predstavlja kozolce na fotografijah Nika Kralja. Terensko delo pionirja slovenskega oblikovanja, njegov čut za mojstrsko izdelovanje, estetiko in dobro poznavanje slovenske stavbne dediščine so ga namreč povezali s kozolcem - tesarsko mojstrovino za sušenje in shranjevanje pridelkov, ki je v veliki meri zaznamovala številne slovenske kraje in domačije.

Med terenskim delom je Kralj je na različnih območjih Slovenije in izven njenih meja dokumentiral in proučeval kozolce, njihove detajle, se ukvarjal s tesarskimi orodji in poimenovanjem le-teh. Ob tipologiji kozolcev ga je zanimala njihova umestitev v krajino. Ob tem je v pogovorih z lastniki in izdelovalci kozolcev odstiral številne zgodbe o razmerju med človekom in kozolcem. Cilj njegovega terenskega dela je bila sicer doktorska disertacija, ki pa mu je žal ni uspelo dokončati. Zapustil pa je obsežno dokumentarno gradivo, diapozitive, načrte, skice in terenske zapise. Marsikateri kozolec iz njegovega arhiva je danes že močno načel zob časa.

Bogato dokumentarno terensko gradivo Nika Kralja hrani muzej na prostem Dežela kozolcev v Šentrupertu na Dolenjskem, Slovenski etnografski muzej pa hrani 500 seminarskih nalog študentov Fakultete za arhitekturo na temo kozolca, ki so nastale med leti 1970 in 1980 prav pod mentorstvom Nika Kralja.

Razstava bo v parku Kavarne SEM na ogled do 18. oktobra 2021. Avtorica razstave: Alenka Stražišar Lamovšek, Dolenjski muzej Novo mesto.

Kontakt:
Alenka Stražišar Lamovšek, Dolenjski muzej Novo mesto: alenka.strazisar.lamovsek@dolenjskimuzej.si
Služba za komuniciranje, Slovenski etnografski muzej: etnomuz@etno-muzej.si, T: 01 / 3008 700