Subscribe to RSS - Knjižnica

Slovenski etnografski muzej

Knjižnica

Odprto 

Ponedeljek – petek 8:00–12:00 in 12:30–15:00. Sreda 8:00–12:00 in 12:30–17:00.

V četrtek, 15.10. 2019 bo knjižnica zaprta.

Knjižnica ima zaradi vzdrževalnih del med 7. in 18. 10. omejen dostop do gradiva. Klici so možni samo na številko 01 300 87 66. Hvala za razumevanje....

Kontakt 
Vpisnina
Osnovnošolci: 2,00 €
Srednješolci: 2,00 €
Študenti: 2,50 €
Zaposleni: 5,00 €
upokojenci: 2,00 €
Brezposleni: 0,00 €
Zamudnina
Dan: 0,15 €
Fotokopija
A3: 0,13 €
A4: 0,06 €
Pri vpisu poravnate članarino in se identificirate z veljavnim dokumentom.
Pogled na knjižne police v knjižnici SEM

Knjižnica Slovenskega etnografskega muzeja je specialna knjižnica odprtega tipa.

COBISS+

Dejavnosti knjižnice so nabava, dokumentiranje, hranjenje in posredovanje gradiva uporabnikom (muzejski kustosi, študentje, arhitekti, oblikovalci, zunanji obiskovalci ...), izdelava hemeroteke (izrezovanje člankov iz dnevnega časopisja od leta 1923 naprej), vodenje bibliografij sodelavcev muzeja, izmenjava publikacij, ki jih izdaja muzej, s sorodnimi domačimi in tujimi ustanovami.

Posebnosti fonda

Knjižnica Slovenskega etnografskega muzeja hrani več kot 25.000 enot domačih in tujih monografskih in periodičnih publikacij s področja etnologije, antropologije, muzeologije, konservatorstva in restavratorstva: publikacije, vezane na zbirke muzeja v okviru posameznih kustodiatov (ruralno gospodarstvo, ljudsko stavbarstvo z notranjo opremo, oblačilna kultura, ljudska obrt in promet, ljudska likovna umetnost, družbena kultura, zunaj evropske kulture), literaturo, ki je rezultat raziskovanja načinov življenja in ljudske kulture na Slovenskem (gre za definicijo predmeta etnologije, ki se je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja uveljavila v slovenski etnologiji), ali ki bi po svoji vsebini lahko bila vir za študij etnoloških tematik.

Zgodovina knjižnice

Ustanovljena je bila leta 1923 skupaj z muzejem. Takrat so bile zbirke predmetov etnografskega pomena prenesene iz Narodnega muzeja v Kraljevi etnografski muzej, knjižnični fond, nanašajoč se na te zbirke, ter tisti z etnološko in antropološko tematiko pa v knjižnico muzeja.

Poslanstvo knjižnice

Knjižnica Slovenskega etnografskega muzeja s svojimi osnovnimi dejavnostmi podpira temeljno dejavnost matične ustanove. Skupaj z muzejem odkriva domači in tuji strokovni in laični javnosti zaklade naših prednikov, drži ogledalo sedanjim generacijam in skuša razsvetljevati pot prihodnjim rodovom.

V duhu humanističnih načel se zavzema za spoznavanje in primerjanje kulturne ustvarjalnosti lastnega naroda z izkušnjami drugih narodov in etničnih skupin. Tako pomaga preverjati in krepiti slovensko istovetnost, obenem pa razvijati spoštovanje in kritičnost do najrazličnejših načinov človeškega življenja širom sveta.

Opis v slovenskem znakovnem jeziku

Pogled na polico s serijskimi publikacijamiPogled na police Čitalnica knjižnice SEMPogled na police

Minulo

Logotip nacionalnega meseca skupnega branja
12.09.2018
Nacionalni mesec skupnega branja 2018 v SEM
Med 8. septembrom (mednarodnim dnevom pismenosti) in 8. oktobrom 2018 (zaključek Tedna otroka) v...
sreda, 12. september 2018 - 16:00
Deli