Slovenski etnografski muzej

Niko Kralj
Kje 
Kavarna SEM
Od 
25. september 2021
Do 
17. oktober 2021

Kraljevi kozolci

Dokumentarno gradivo terenskega dela Nika Kralja med leti 1970 in 1980

Vljudno vabljeni na ogled razstave, ki vas bo popeljala v leta, ko se je Niko Kralj s Citroënovim avtomobilom, znanim kot žaba, odpravil po poti slovenskih kozolcev med letoma 1970 in 1980.

Razstava je bila prvič na ogled leta 2020 v Deželi kozolcev, muzeju na prostem v Šentrupertu na Dolenjskem, kot obeležje 100. obletnice rojstva prof. Nika Kralja, slovenskega arhitekta in industrijskega oblikovalca.

Zasnovana je kot potujoča razstava. Predstavlja terensko delo pionirja slovenskega oblikovanja Nika Kralja. Čut za mojstrsko izdelovanje, estetiko in dobro poznavanje slovenske stavbne dediščine so namreč Nika Kralja povezali s kozolcem, tesarsko mojstrovino za sušenje in shranjevanje pridelkov, ki je v veliki meri zaznamovala številne slovenske kraje in domačije.

Med terenskim delom je Niko Kralj na različnih območjih Slovenije in izven njenih meja dokumentiral in proučeval kozolce, njihove detajle, se ukvarjal s tesarskimi orodji in poimenovanjem le-teh. Ob tipologiji kozolcev ga je zanimala njihova umestitev v krajino. Ob tem je v pogovorih z lastniki in izdelovalci kozolcev odstiral številne zgodbe o razmerju med človekom in kozolcem.
Cilj terenskega dela Nika Kralja je bila sicer doktorska disertacija, ki pa mu je žal ni uspelo dokončati. Zapustil pa je obsežno dokumentarno gradivo, diapozitive, načrte, skice in terenske zapise. Marsikateri kozolec iz njegovega arhiva je danes že močno načel zob časa.

Nika Kralja je kozolec zanimal tudi z vidika identitete prostora. Prav danes, v času globalizacije, številni ljudje prepoznajo v kozolcu posebnost svojega kraja, izročilo prednikov, del družinske dediščine in sebe. V pretekle zgodbe izpod kozolcev se zarisujejo nove zgodbe ljudi, ki jih ohranjajo, z njimi živijo in jih znajo ceniti.

Bogato dokumentarno terensko gradivo Nika Kralja hrani muzej na prostem Dežela kozolcev v Šentrupertu, Slovenski etnografski muzej pa ima 500 seminarskih nalog študentov Fakultete za arhitekturo na temo kozolca, ki so nastale med leti 1970 in 1980 prav pod mentorstvom Nika Kralja. Vse gradivo in podatke je muzeju posredovala Veronika Kralj-Iglič. Za vse smo ji hvaležni.


Razstavo so pripravili: Dežela kozolcev Šentrupert, zanj: Primož Primec, v. d. direktorja, Slovenski etnografski muzej, zanj: Natalija Polenec, direktorica, Dolenjski muzej Novo mesto, zanj: Jasna Dokl Osolnik, direktorica
Avtorica razstave: Alenka Stražišar Lamovšek, Dolenjski muzej
Kustodinja razstave: mag. Polona Sketelj, Slovenski etnografski muzej

Kontakt: mag. Polona Sketelj, Slovenski etnografski muzej