Slovenski etnografski muzej

Likovni svet Alenke Gerlovič. Makedonski cikel v SEM.

Kje 
Razstavna hiša
Od 
12. junij 2019
Do 
8. september 2019
Žene čistijo pšenico, čopič / tuš. Peštani, 8. 8. 1955 (AgM8)

SEM se je odzval na pobudo ZDSLU in gospe Tatjane Pinoza, da v letu 2019, ko obhajamo stoto obletnico rojstva slovenske umetnice Alenke Gerlovič (1919 – 2010), javnosti predstavi del umetničine zapuščine, ki jo hrani.

Slednja obsega 90 del v tehnikah rjave, črne in rdeče krede, perorisbe s tušem, risbe s čopičem in tušem ter 10 akvarelov, ki so nastala v letih med 1953 in 1955 ter eno delo leta 1957 ob njenih obiskih Makedonije v Skopju in okoliških vaseh. Umetnica je ta del svojega opusa podarila Slovenskemu etnografskemu muzeju leta 2003, čemur je dodala še škatlo s petimi filmi, posnetimi leta 1955, in fotografijami, nastalimi iz teh filmov, ki so skrbno dokumentirane s podatki o kraju in času posnetka. Motivika likovnih del in fotografij obsega prizore iz vsakdanjega življenja, kot so različna gospodarska opravila, noše, živali in arhitekturo.

SEM se s svojo razstavo pridružuje  vsem drugim ustanovam, ki hranijo zapuščino Alenke Gerlovič in jo bodo predstavile v letošnjem letu - Dolenjski muzej v Novem mestu, Galerija Miklova hiša v Ribnici, Galerija Prešernovih nagrajencev v Kranju, Muzej novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani in Posavski muzej Brežice, vlogo organizatorja projekta, skupne informativne razstave in producenta kataloga pa prevzema ZDSLU.

Kolo za črpanje vode. Ohrid, 1955 (F1/20).
Deli