Slovenski etnografski muzej

Peka kruha
Kje 
Razstavna hiša
Od 
1. februar 2018
Do 
1. marec 2018

Kruh med preteklo in sodobno ustvarjalnostjo

opredmetena dediščina priprave in peke kruha

Priložnostna razstava na eni strani prikazuje slikovno in predmetno gradivo o tradiciji priprave in peke kruha na Slovenskem, na drugi strani pa odlične pekovske izdelke v letu 2018, ki jih ocenjuje Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS.

Gre za že drugo razstavo o dediščini kruha na Slovenskem in nadaljevanje sodelovanja z GZS in uspešnimi slovenskimi blagovnimi znamkami.

Prehranjevanje ljudi že od nekdaj spremlja njihova iznajdljivost, saj so se morali za preživetje vedno prilagajati vremenskim, geografskim, časovnim in drugim razmeram. Za vsakdanjo in praznično pripravo in peko kruha ter drugih pekovskih izdelkov so uporabljali različne pripomočke: nečke ali mentrgo za mesenje testa, peharje ali posode za vzhajanje in zorenje testa, modele za oblikovanje (npr. modeli za male kruhke), posode za peko kruha, potic, pogač ter na koncu orodje za peko kruha (lopar, burkle, veslica, grebljica, omelo). Posebno mesto v dediščini peke kruha pa imajo krušne peči.

Na razstavi je poleg nagrajenih odličnih pekovskih izdelkov tako s fotografijami kot tudi s predmeti predstavljen pomemben del opredmetene dediščine, namenjene mesenju, vzhajanju, oblikovanju testa in peki kruha v različnih pečeh.

Kruh med preteklo in sodobno ustvarjalnostjoKruh med preteklo in sodobno ustvarjalnostjoKruh med preteklo in sodobno ustvarjalnostjoKruh med preteklo in sodobno ustvarjalnostjo

Povezani dogodki

01.02.2018
opredmetena dediščina priprave in peke kruha
Priložnostna razstava na eni strani prikazuje slikovno in predmetno gradivo o tradiciji priprave in...
četrtek, 1. februar 2018 - 13:00