Slovenski etnografski muzej

Penine
Kaj 
Pogovor
Kje 
Spletna stran SEM
Kdaj 
sreda, 10. februar 2021 - 11:00
Trajanje 
15 min

Slovenske penine: Zakaj je penina obrnjena na glavo in zakaj jo morajo stresati?, spletni dogodek

Na razstavi Slovenske penine, ki jo je pripravil BIC Ljubljana v sodelovanju s SEM za obeležitev naziva Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021, in je na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju, smo pripravili cikel javljanj v živo na Facebooku SEM. Zadnje javljanje bo s predavateljico višje šole,  dr. sc. Gordano Vulić.

Bistvo klasične oz. tradicionalne metode pridelave penečega vina je sekundarna fermentacija, ki poteka v steklenicah. Pri sekundarni fermentaciji sodelujejo kvasovke in po opravljenem delu jih je potrebno odstraniti. Pri tem se je nekoč uporabljalo stojalo "pupitre", danes pa to delo opravijo s pomočjo avtomatskih gyropalett.  Zakaj steklenica mora biti obrnjena na glavo, zakaj jo je potrebno stresati in kaj pri tem ima "pupitre"?

Pridružite se nam v živo!