Slovenski etnografski muzej

Predstavitev publikacije Plečnikova Lectarija
Datum objave 
23. maj 2023

Ta teden v Slovenskem etnografskem muzeju

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej                        
Ljubljana, 22. maj 2023

Ta teden v Slovenskem etnografskem muzeju

Predstavitev publikacije Plečnikova Lectarija (sreda, 24. maj 2023, ob 11.00)
Slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika poznamo predvsem po večjih, monumentalnih delih in urbanističnih načrtovanjih. Trgovinska oprema Lectarije, ki jo je oblikoval Plečnik za manjšo prodajalno domače in umetnostne obrti v Ljubljani, pa kaže njegovo mojstrstvo oblikovanja tudi v skromnejših in profanih prostorih.
Plečnikova Lectarija je kot stalna postavitev na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju od lani. Ob razstavi je izšla spremna publikacija, ki odstira njene arhitekturne in vsebinske pomene. Na predstavitvi bodo z nami avtorji in avtorici prispevkov, prof. dr. Janez Bogataj, prof. dr. Peter Krečič, ga. Agata Freyer Majaron, Rok Freyer in drugi. Publikacijo je uredila avtorica razstave dr. Tanja Roženbergar, ki bo pogovor tudi vodila.

Predstavitev priložnostne poštne znamke Slovenskega etnografskega muzeja (petek, 26, maj 2023, ob 11.00)
Pošta Slovenije, Slovenski etnografski muzej in Filatelistična zveza Slovenije/FD Ljubljana vas prijazno vabimo na svečano predstavitev priložnostne poštne znamke iz serije Obletnice – Slovenski etnografski muzej, 100. obletnica ustanovitve.
O priložnostnih znamkah bo spregovoril predstavnik FZS, gospod Primož Čebulj, znamke iz serije Obletnice pa bo predstavil predstavnik Pošte Slovenije,  gospod Jure Smodič, vodja prodaje Pošte Slovenije. O Slovenskem etnografskem muzeju, njegovem jubilejnem letu ter pomenu muzeja bo spregovorila predstavnica SEM, dr. Bojana Rogelj Škafar, kustodinja svétnica SEM.
Na ta dan bo SEM prejel spominski album s svojo znamko Slovenski etnografski muzej, 100. obletnica ustanovitve. Znamko je oblikoval Marko Prah.

Fotografije: https://we.tl/t-AymQIXcE03

Kontakti:
-    Služba za komuniciranje, E: etnomuz@etno-muzej.si, T: 01 / 3008 700
-    dr. Tanja Roženbergar, urednica publikacije Plečnikova Lectarija, tanja.rozenbergar@etno-muzej.si, T: 01/ 3008 792

Predstavitev priložnostne poštne znamke Slovenskega etnografskega muzeja