Slovenski etnografski muzej

Publikacija
Datum objave 
12. maj 2023

SEM v svojem jubilejnem letu predstavlja publikacijo in obeležuje Mednarodni muzejski dan

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej                        
Ljubljana, 12. maj 2023


SEM v svojem jubilejnem letu predstavlja publikacijo SLOVENSKI ETNOGRAFSKI MUZEJ. PRVIH STO (1923-2023) in obeležuje Mednarodni muzejski dan

V letošnjem letu je Mednarodni muzejski dan ubran na temo MUZEJI, TRAJNOSTNI RAZVOJ IN DOBRO POČUTJE, praznovanju pa se s svojim programom pridružuje tudi Slovenski etnografski muzej. Letošnje leto je za SEM prav posebno, saj z dogodki obeležuje svojo 100-letnico.

Program v Slovenskem etnografskem muzeju:

Sreda, 17. maj 2023, ob 12.00
Predstavitev publikacije . SLOVENSKI ETNOGRAFSKI MUZEJ. PRVIH STO (1923-2023)

Publikacijo in aktivnosti muzeja v tem letu bodo v pogovoru predstavili:

  • gospa Natalija Polenec, direktorica SEM, ki bo na dogodku spregovorila o načrtih in osrednjem dogodku SEM 100 let: Praznujmo skupaj!, ki bo potekal 22. junija 2023 pred SEM
  • dr. Bojana Rogelj Škafar, urednica publikacije
  • gospa Špela Spanžel, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino, Ministrstvo za kulturo RS
  • zaslužni prof. dr. Janez Bogataj, etnolog, sodelavec in poznavalec SEM

Publikacija Slovenski etnografski muzej: Prvih sto je ena od osrednjih sestavin obeleževanja 100-letnice ustanovitve muzeja. Praznična je tako po vsebini, obsegu kot tudi po zunanjosti. Pri njenem nastajanju je sodelovalo 28 piscev: kustosi in restavratorji SEM, kolegice in kolegi etnologi ter druge strokovnjakinje in strokovnjaki, ki so bili ali so še tako ali drugače povezani z delovanjem muzeja. Pripravili so prispevke, s katerimi iz osebne perspektive, pa vendar strokovno, osvetljujejo vloge in delo muzeja v preteklosti in danes. S svojimi spomini in razmišljanji so ustvarili mnogotero podobo SEM, ki se je na temeljih razvoja etnologije in muzeologije ter z odzivanji na družbeno-kulturna dogajanja razvil v sodoben muzej etnološke dediščine.
Publikacija prinaša privlačen vpogled v delo predhodnikov kustosov in drugih strokovnih sodelavcev muzeja, na katere nas še danes veže spomin, ujet v pridobljene zbirke in gradivo, ki ga muzej hrani, zanj skrbi in ga popularizira. Fotografije, ki spremljajo publikacijo, izpostavljajo tako ljudi, ki v muzeju skrbimo za dediščino, kot tudi izbrane predmete, ki so dragoceni pričevalci znanstvenega in strokovnega muzejskega dela.
Vsebinski sklopi publikacije: uvodu direktorice Natalije Polenec sledi prispevek mag. Inje Smerdel o preobrazbi muzeja v sodobno muzejsko ustanovo. Sledi jima razdelek SEM smo ljudje s 16 prispevki sedanjih strokovnih sodelavcev muzeja, temu pa razdelek Kolegi o nas z 10 prispevki strokovnjakinj in strokovnjakov, tako predstavnikov etnoloških in muzejskih ustanov kot posameznikov, s katerimi je muzej stkal tesne vezi. V razdelku Zgodovina v slikah so nanizane fotografije najpomembnejših razstav, katerih avtorice in avtorji so bili kustodinje in kustosi SEM, ali pa so pri njih avtorsko sodelovali. Sledi jim izbor fotografij nekdanjih sodelavcev SEM. Vsebino zaokrožuje seznam vseh zaposlenih v SEM.
Urednica publikacije je dr. Bojana Rogelj Škafar, kustodinja svétnica SEM. Knjigo je oblikovala Janja Ošlaj.


Četrtek, 18. maj 2023, 10.00 – 20.00: DAN ODPRTIH VRAT

BREZPLAČNI OGLED RAZSTAV SEM
•    Sveti konji – nebesni jezdeci
•    Ljudska umetnost med domom in svetom: Zbirki SEM in ljudske umetnosti NSK
skupine IRWIN
•    Belo zlato: Zgodbe o bombažu
•    Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom: Terenske raziskave Orlovih ekip
•    Slovenski teden nakita 2023 v SEM
•    Plečnikova Lectarija, stalna razstava
•    Med naravo in kulturo, stalna razstava

PREDAVANJE
17.00 Arijana Gadžijev: Tekstilni nakit za telo in prostor, ob Slovenskem tednu nakita 2023

VODENI OGLED
18.00 Belo zlato: Zgodbe o bombažu, vodi avtorica razstave Tina Palaić

ZA OTROKE IN DRUŽINE
18.00 Rdeča nit: Vodnjak, jezero, morje, pripovedovanje pravljic za otroke

Hkrati vas obveščamo, da je med 10. majem in 15. junijem 2023 na Krakovskem nasipu v Ljubljani na ogled panojska razstava Slovenski etnografski muzej 100 let. Bogastvo SEM so zbirke in predmeti, ki jih kustosi v samostojnem muzeju zbirajo, hranijo, proučujejo in predstavljajo od leta 1923. Zbirke so pretežno iz obdobja od 19. stoletja do danes. Delček te dediščine muzej predstavlja z dvajsetimi izbranimi predmeti na fotografijah Toma Jeseničnika, ki na razstavah v muzeju pripovedujejo zgodbe o ljudeh, krajih, kulturi in načinih življenja.

Fotografije so na voljo tukaj: https://we.tl/t-4eY4WEVvzB

Kontakt: Maja Kostric Grubišić in Irena Plešivčnik, Služba za komuniciranje SEM,
E: etnomuz@etno-muzej.si, T: 01 / 3008 700