Slovenski etnografski muzej

Razstava Trenutki v času
Datum objave 
10. maj 2022

Mednarodni muzejski dan 2022 v SEM

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej                        
Ljubljana, 10. maj 2022

Mednarodni muzejski dan se letos posveča temi MOČ MUZEJEV

Slovenski muzeji se pod okriljem ICOM Slovenija tudi letos pridružujemo praznovanju Mednarodnega muzejskega dne, ki vsako leto združuje preko 40.000 muzejskih institucij v več kot 158 državah sveta.

ICOM – Mednarodni muzejski svet je 18. maj kot Mednarodni muzejski dan določil leta 1976 z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Letošnje praznovanje Mednarodnega muzejskega dne je uglašeno na temo Moč muzejev. Muzeji spodbujajo trajnostni razvoj in širijo znanstvene informacije o okolijskih izzivih. So inovativna igrišča, kjer se razvijajo nove tehnologije. Z zbirkami in programi gradijo skupnost. S podpiranjem demokratičnih vrednot ter zagotavljanjem priložnosti za  vseživljenjsko učenje prispevajo pri oblikovanju informirane ter angažirane civilne družbe.

Slovenski etnografski muzej je ob Mednarodnem dnevu muzejev pripravil bogat program. S praznovanjem SEM pričenja že 17. maja ter zaključi 19. maja 2022. Prost vstop v muzej bo 18. maja ter na dogodke 17. in 19. maja.

Osrednja dogodka bosta odprtji razstav:

- Torek, 17. maj, ob 11.00: Odprtje manjše priložnostne razstave Barvite podobe svetih na steklu (ob mednarodnem letu stekla).
Razstava predstavlja izbor slik na steklo iz muzejske zbirke SEM, ki trenutno obsega 632 predmetov. Izbor je pričevalen z vidika provenience in motivike slik, dopolnjevale ga bodo predloge za slikanje na steklo.
Razstavo bo odprla prof. dr. Irena Lazar, dekanja FHŠ UP. Odprtju bo sledila predstavitev slik na steklo dr. Bojane Rogelj Škafar, avtorice in kustosinje zbirk za ljudsko umetnost v SEM.

- V sredo, 18. maja, ob 12.00 (ploščad pred SEM): Odprtje skupne panojske razstave državnih muzejev, naslovljene Skrita moč muzejev.
V uvodni besedi razstave je v imenu vseh sodelujočih muzejev Ženja Leiler Kos, direktorica Slovenske kinoteke, zapisala: »Štirinajst slovenskih muzejev nacionalnega pomena hrani v depojih, ki skupaj merijo več kot 16 tisoč m2, prek 2.500.000 muzejskih predmetov in vsaj še toliko fotografij. To gradivo neizbrisljivo priča o naši izjemni in obsežni ustvarjalni, kulturni in družbeni dediščini. In s tem o njeni neprestani možnosti in moči, da nam iz preteklosti pomaga razumeti vsakokratno sedanjost, v kateri živimo.«

- Sočasno bo 18. maja ob 12.00 na plo0ščadi pred SEM odprta tudi urbana razstava muzejskih plakatov ICOM Slovenija, ki bodo na ogled na plakatnih mestih TAM TAM po Sloveniji med 17. in 30. majem 2022. (organizator ICOM Slovenija)

PROGRAM v SEM

Torek, 17. maj
11.00 Odprtje priložnostne razstave Barvite podobe svetih na steklu (ob mednarodnem letu stekla)

Sreda, 18. maj
12.00 Odprtje skupne razstave državnih muzejev Skrita moč muzejev ter odprtje urbane razstave muzejskih plakatov slovenskih muzejev Moč muzejev. Ploščad SEM.

10.00–18.00 Brezplačni ogled razstav SEM
Občasni razstavi:
•    Ljudska umetnost med domom in svetom: Zbirki SEM in ljudske umetnosti NSK skupine IRWIN. Razstava, na kateri slovenska ljudska umetnost sreča globalno ljudsko umetnost NSK.
•    Zlata doba Plečnikove arhitekture. Plečnikova Ljubljana je skozi oči treh fotografov, treh Plečnikovih sodobnikov, predstavljena na več kot 70 fotografijah iz dokumentacije SEM.

Razstavi obiskovalcev:
•    Moj svet. Razstava o življenjski in poklicni poti prof. dr. Berte Jereb, pionirke otroške onkologije in ustanoviteljice fundacije Mali vitez.
•    Jasna Kralj Pavlovec: jas (in) SEM. Razstava o osmih projektih pri katerih je Jasna Kralj Pavlovec sodelovala kot oblikovalka ali mentorica v SEM.

 Stalni razstavi:
•    Med naravo in kulturo. Tezaver muzejskih zbirk, - zakladnica slovenske in zunaj evropske dediščine vsakdana in praznika z več kot 3000 razstavljenimi predmeti.
•    Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta. Razstava posvečena človeku in njegovemu umeščanju v svet.

Za otroke in družine
•    Delavnica Malega mojstra. Prostor, kjer otroci skupaj s starši osvajajo različna znanja in veščine, predvsem tista, ki so povezana z ročnimi spretnostmi. Ob pripravljenih dejavnostih si lahko otroci ogledajo tudi posnetke slovenskih rokodelcev pri delu.

Četrtek, 19. maj
18.00 Rdeča nit: Panj, čebela, med - pripovedovanje pravljic za otroke / 5+
V mesecu maju, ko praznujemo mednarodni dan čebel, vabimo na pravljice, ki posredujejo ljudsko pripovedno izročilo o čebelah in drugih živalih. Pripovedovale bodo pripovedovalke Sonja Kogej Rus, Katarina Nahtigal in Irena Plešivčnik.

Kontakt: mag. Maja Kostric Grubišić, SEM, Služba za komuniciranje, E: maja.kostric@etno-muzej.si,  T: 01 3008 710