Slovenski etnografski muzej

Vrbišće šjme
Kje 
Prvo nadstropje razstavne hiše
Od 
8. februar 2023
Do 
26. marec 2023
Logotip SEM

Logotip NKDS

Logotip MK

Logotip Vrbica

Vrbišće šjme / Vrbiške šeme

V Slovenskem etnografskem muzeju peto leto zapored predstavljamo nove muzejske pridobitve preteklega leta (sedem celotnih pustnih oprav Vrbiških šjm: beli in črni lovec, par belih šjm, ciganko*, cigana* in medveda). Na razstavi bodo s fotografijami predstavljeni tudi drugi pustni liki ter različna kopita za izdelavo usnjenih obraznih mask.

Vrbiške šjme (šeme) so pustna skupina z okoli šestdesetimi liki iz vasi Vrbica pri Ilirski Bistrici. Liki se delijo na bele ali gosposke šeme in na črne šeme ali podložnike. Najprepoznavnejša in po nastanku najstarejša lika sta beli in črni lovec (louc). Na pustno nedeljo v vasi zaživi nemo gledališče, v torek v vasi pripravijo poberijo, v sredo (na pepelnico) pa skupina pokoplje pusta.

Posebnost Vrbiških šjm so usnjene obrazne maske – larfe. Vsak pustni lik ima svojo larfo. Izdelava usnjene maske, ki je dolgotrajen proces, zahteva posebna znanje in veščine ter ustvarjalnost in iznajdljivost izdelovalca. V prvi delovni fazi iz primernega lesa izdelajo kopito v velikosti in obliki glave (za vsak lik imajo svoje kopito). Usnje najprej namakajo v vodi, da se primerno zmehča. Nato ga napnejo čez kopito in pripnejo s posebnimi žebljički, da se posuši in dobi obliko. Tako oblikovanemu izrežejo odprtine za oči in usta, mu morda dodajo brke, gube …, na koncu larfo pobarvajo. Usnjene larfe zna izdelati le še nekaj posameznikov, ki svoje znanje prenašajo na mlajše generacije: Boris Čekada, Janez Čekada, Marijan Prosen, Tomaž Prosen.

Najstarejši znani ohranjeni dokument o pustnih likih iz Vrbice je fotografija iz leta 1935, ko so šeme obiskale Ilirsko Bistrico. Takrat je skupina štela 28 likov, sodelovali pa so lahko le moški. Po drugi svetovni vojni so pustovanje obnovili, leta 1968 pa so vanj vključili tudi ženske.

Raznolikost slovenske pustne dediščine se kaže v številnih, a manjših lokalnih tradicionalnih pustovanjih. Le ta kažejo na veliko živost in pomen, ki ga imajo pustne šege in prireditve v življenju ljudi, nedvomno pa so tudi pomembne sooblikovalke lokalne identitete. In tako je tudi v Vrbici, kjer so »doma« Vrbišće šjme (Vrbiške šeme).

* Poimenovanje likov je povzeto po lokalnem poimenovanju.

Avtorica razstave: mag. Adela Pukl
Kustosa razstave: mag. Adela Pukl, Miha Špiček
Strokovni sodelavci razstave: mag. Anja Jerin, Tomaž Prosen, Boris Čekada

Beu louc in zastavonoša, 2022. Foto: Miha Špiček.Pari belih šjm, 2022. Foto: Miha Špiček.Ta star in ta stara, 2013. Foto: Adela Pukl.Poberija po vasi, 2022. Foto: Blaž Verbič.Pokop pusta, 2022. Foto: Adela Pukl.

Povezani dogodki

Vrbišće šjme
08.02.2023
Vljudno vas vabimo na odprtje razstave Vrbišće šjme, pust v Vrbici, ki bo v sredo, 8. februarja...
Razstavna hiša
sreda, 8. februar 2023 - 12:00