Slovenski etnografski muzej

Od 
18. maj 2013
Do 
18. september 2013

Urbanistan

Gostujoča fotografska razstava Matjaža Krivica
Slovenski etnografski muzej,
18. maj - 18. september 2013

URBANISTAN je mednarodni umetniški projekt Matjaža Krivica, ki preko fotografskega medija raziskuje mestno okolje držav tretjega sveta. Projekt zaznamuje ideja, da v teh deželah urbano ne pomeni nujno moderno ter opozarja na izginjajoče se družbene vrednote, ki tonejo pod vse večjimi pritiski modernizacije. Glavni fokus razstave je iskanje in raziskovanje točk, kjer se skupnosti in ljudje zbližujejo in razvijajo v urbanosti človeštva. Lahko bi rekli, da je razstava URBANISTAN nekakšen tenkočuten vizualen foto esej primarne narave ljudi in človeških vrednot. Posvečena je 15. obletnici delovanje Matjaža Krivica, na njej bo potekala tudi dobrodelno zbiranje sredstev za delovanje šole "Sechen" za sirote v bližini mesta Dege v vzhodnem Tibetu.

[bg|vodstvo-krivic]

UrbaniStan
Urbanistan na prvo in tudi drugo žogo misli odpelje v prometno norišnico Kalkute, v cenenost neonsko-seksualnega nočnega življenja v Bangkoku, v neverjetnost strukturiranost kaotičnega Tokia, na zadušljive in prašne ulice pri (komaj še) živem telesu razpadajočega Kaira, v vrtiljak hedonističnega in agresivnega Ria, na neustavljivo samovšečni Manhattan, v globalni supermarket turbo potrošništva.

A Urbanistan Matjaža Krivica je čudežna anti-teza naštetega. Je zgodba z druge strani – zgodba o tihi glasnosti na obrobju popolnega eksistencialnega, religioznega, ekonomskega in geopolitičnega kaosa. Zgodba, ki govori o nezlomljivosti duha in večnemu iskanju navdiha, ki omogoča preživetje. Je zgodba o posameznikih in družbenih skupinah, ki jedro bivanja kljub hrupu in vsesplošni urbani tesnobi, iščejo v drugačnem prostoru in v drugačnem času. Je zgodba o preživetju preživetja skozi igro, molitev, tradicijo, rituale, popotovanje, druženje in, predvsem, posebno svetlobo, ki jo tako dobro vidi in zabeleži avtor razstave.

Urbanistan je mesto, ki nudi počitek od mesta. Katerega koli.

Boštjan Videmšek

Več o razstavi >>