Slovenski etnografski muzej

Trienale rokodelstva
Kje 
Prvo nadstropje razstavne hiše
Od 
1. december 2023
Do 
3. marec 2024
Kontakt 
386 (0) 1 300 87 45

Trienale rokodelstva

Prijazno vas vabimo na ogled razstave Trienale rokodelstva, razstave sodobnih in inovativnih izdelkov na temeljih bogate kulturne dediščine Slovenije. Razstava, ki je medinstitucionalni projekt več partnerjev, se po uspešni predstavitvi v Koroški galeriji likovnih umetnosti seli v SEM, kjer bo na ogled do 3. marca 2024.

Slovenski etnografski muzej kot partner v projektu Trienale rokodelstva predstavlja razstavo sodobnih in inovativnih izdelkov na temeljih bogate kulturne dediščine Slovenije. Razstava v preoblikovanem konceptu nadgrajuje  bogato tradicijo razstav domače in umetnostne obrti v Slovenj Gradcu. Tokratna vsebina odraža spremenjena razmerja na področju kultur ročnega izdelovanja ter izpostavlja aktualnost in relevantnost tovrstnih procesov.

Predstavljenih je 38 izdelkov, izbranih na javnem pozivu Trienale rokodelstva in obrti, ki ga je spomladi 2023 razpisal vodilni partner projekta Koroški pokrajinski muzej v sodelovanju s konzorcijem partnerjev, med katerimi je tudi Slovenski etnografski muzej.

Razstava prispeva k razumevanju rokodelskih panog v kontekstu časa in družbe 21. stoletja.

Kustosinje dr. Cvetka Požar (MAO), dr. Tanja Roženbergar (SEM), Maja Vardjan (MAO) so izbor izdelkov in projektov na razstavi razdelile v tri tematske sklope: Ohranjene tradicije: mojstrska znanja, spretnosti in veščine, Nove tradicije: prilagoditve rokodelskih simbolik in tehnik ter Nova materialnost: konceptualni in socialni pristopi. Tematska zasnova razstave omogoča vzpostavitev odnosov med izdelki ter tako izpostavlja njihove temeljne in tudi skupne lastnosti.

Partnerji razstave v SEM: Slovenski etnografski muzej (SEM), Koroški pokrajinski muzej, Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), Mestna občina Slovenj Gradec, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Vzporedno bo od 13. decembra 2023 do 10. marca 2024 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) na ogled 10 del slovenskih ustvarjalcev, ki so bili izbrani v okviru javnega poziva Povezovanje sodobnega oblikovanja, rokodelstva in obrti. Poziv je v okviru evropske platforme Distributed Design razpisal Center za kreativnost.