Slovenski etnografski muzej

Trenutki v času, razstava državnih muzejev Slovenije
Kje 
Ploščad
Od 
20. maj 2021
Do 
1. september 2021

Trenutki v času, razstava državnih muzejev Slovenije

Slovenski državni muzeji od 20. maja pa vse do septembra 2021 vabijo na ogled skupne panojske razstave Trenutki v času na Muzejsko ploščad Metelkova pred Slovenski etnografski muzej.

V letu, ko obeležujemo 30 let samostojnosti Slovenije, se na razstavi se predstavlja trinajst  državnih muzejev, vsak s svojim posebnim dogodkom, prelomnico ali vrhuncem v zadnjih 30-ih letih, ki je posamezen muzej posebej zaznamoval ali na katerega je muzej še posebej ponosen.

Kot je v uvodni besedi razstave zapisala mag. Mojca Jan Zoran, direktorica SLOGI, je »30 let doba, ko sodobnost postane tradicija, sedanjost dediščina, jutri včeraj. Pred 30 leti se je rodila samostojna Slovenija in danes je bil za mnoge odmaknjen v mikavno prihodnost, muzeji smo bili 30 let mlajši … 30 let – celotno življenje, obdobje rasti in razvoja, trenutek zrelosti, lahko zgolj utrinek v trajanju … Občutje časa je relativno, saj državni muzeji v letu, ko praznujemo 30. rojstni dan države, praznujemo 200-letnico rojstva prvega muzeja na Slovenskem. Zato je za nas teh 30 let obdobje zorenja ter trenutek, ko se zazremo nazaj in pogledamo naprej. Na razstavi, ki smo jo pripravili slovenski državni muzeji, izpostavljamo trenutke, ki so bistveno zaznamovali naših zadnjih 30 let. Zaradi njih smo rasli, se razvijali, postajali samozavestnejši in dostopnejši. Z njimi smo širili in ohranjali spomin preteklosti za nas, za naše starše in zanamce. V muzejih domuje dediščina. In ta dediščina je porok za samozavestno prihodnost posameznika in skupnosti.«

Pri razstavi sodelujejo:
Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova
Muzej krščanstva na Slovenskem
Muzej novejše zgodovine Slovenije
Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Narodna galerija
Narodni muzej Slovenije
Prirodoslovni muzej Slovenije
Slovenska kinoteka
Slovenski etnografski muzej
Vojaški muzej Slovenske vojske
Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej
Slovenski šolski muzej
Tehniški muzej Slovenije