Slovenski etnografski muzej

Razstava na Krakovskem nasipu. Foto: Maja Kocjan
Kje  
Krakovski nasip (Ljubljana)
Kaj 
Gostovanja
Od 
10. maj 2023
Do 
15. junij 2023

Slovenski etnografski muzej. 100 let

V letu 2023 obeležujemo 100-letnico ustanovitve Slovenskega etnografskega muzeja (SEM), najstarejše etnološke ustanove v Sloveniji.

SEM je »muzej o ljudeh, za ljudi«, je zakladnica slovenske in zunajevropske dediščine. Kot sodoben, živ in odprt muzej soustvarja kulturni utrip slovenske prestolnice in Muzejske ploščadi Metelkova.

Zametek današnjega muzeja je povezan z leta 1821 ustanovljenim Kranjskim deželnim muzejem, v katerem so začele nastajati prve etnografske zbirke, tako slovenske kot tiste iz drugih kontinentov. Bogastvo SEM so zbirke in predmeti, ki jih kustosi v samostojnem muzeju zbirajo, hranijo, proučujejo in predstavljajo od leta 1923. Zbirke so pretežno iz obdobja od 19. stoletja do danes.

Delček te dediščine predstavljamo z dvajsetimi izbranimi predmeti na fotografijah Toma Jeseničnika, ki na razstavah v muzeju pripovedujejo zgodbe o ljudeh, krajih, kulturi in načinih življenja.

Praznično leto muzeja poteka pod sloganom SEM 100 let: Praznujmo skupaj! in prinaša pester program dogodkov in razstav. Vabimo vas, da nas obiskujete, veselimo se srečanj z vami!

Diatonična harmonika (90. leta 20. stoletja, Sedlašek, Štajerska). Foto: Tomo JeseničnikOkrogla pahljača tuanshan (pozna dinastija Qing (1796–1912), Kitajska). Foto: Tomo JeseničnikZibelka (1890, Gorenjska). Foto: Tomo Jeseničnik.Razstava na Krakovskem nasipu. Foto: Maja Kocjan