Slovenski etnografski muzej

Suha roba
Kje 
Razstavna hiša
Od 
9. marec 2016
Do 
8. maj 2016

Ribniško suhorobarstvo

Nesnovna kulturna dediščina Slovenije

Ob gostujoči razstavi Muzeja Ribnica sta kustodinji SEM dr. Nena Židov in mag. Anja Jerin zasnovali in ustvarili razstavo z naslovom Ribniško suhorobarstvo: Nesnovna kulturna dediščina Slovenije.

SEM namreč od leta 2011 opravlja naloge Koordinatorja varstva žive kulturne dediščine. Med nesnovno kulturno dediščino Slovenije sodi tudi ribniško suhorobarstvo, razširjeno na območju občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Dobrepolje, Velike Lašče, Kočevje in Bloke, kjer se s suhorobarstvom ukvarja okoli 300 izdelovalcev. Znanje izdelovanja suhorobarskih izdelkov se prenaša iz roda v rod in z izobraževalnimi programi  ter promocijskimi dejavnostmi.

Na razstavi SEM so predstavljeni izdelki suhorobarjev, ki so kot nosilci enote Ribniško suhorobarstvo evidentirani v Registru žive kulturne dediščine in izdelki blagovne znamke Ribrand,  ki črpala navdih iz ribniškega suhorobarstva. Na ogled pa so  tudi primeri predmetov, dokumentov  in fotografij, ki jih v zvezi s suhorobarstvom hrani Slovenski etnografski muzej.

Na dan odprtja razstave (sreda, 8. marec, v popoldanskih urah) se bosta po centru Ljubljane  sprehajala dva krošnjarja iz Ribnice in vabila na razstavi v Slovenski etnografski muzej.