Slovenski etnografski muzej

Ribniški krošnjar
Kje 
Razstavna hiša
Od 
9. marec 2016
Do 
8. maj 2016

Križem svajt so se podalə pa sujo ruobo ponujalə

Pregled ribniškega krošnjarstva od patenta leta 1492 do danes

Razstava Križem svajt so se podalə, pa sujo ruobo ponujalə: Pregled ribniškega krošnjarstva od patenta leta 1492 do danes pripoveduje o krošnjarstvu od t.i. krošnjarskega patenta, ki ga je izdal cesar Friderik III. leta 1492, o tradicionalni obliki srednjeveške trgovine, ki je bila še posebej močno zastopana na ribniško-kočevskem območju in se je v Ribnici obdržala tudi po drugi svetovni vojni, nato se preoblikovala, našla nove prodajne poti in se na ta način ohranila vse do danes.

Na razstavi izstopa ribniški krošnjar, ki se je, kot pove že sam naslov razstave, podal križem po svetu, da bi prodajal svojo robo. Ravno po tem, da je prodajal izdelke, ki so bili narejeni na Ribniškem, je tudi poseben, in temu tudi pripisujemo obstanek tovrstne trgovine. Kajti s tem, da je prodajal ribniško robo, ni ogrožal novo nastajajočih trgovin z galanterijskim in mešanim blagom, ki so se pričele razvijati konec 19. stoletja in v 20. stoletju. Po besedah kustodinje razstave mag. Marine Gradišnik ''je pristnost 'Ribničana', šegavega, dobrovoljnega prodajalca izdelkov ribniških domačih obrti; izdelkov suhe robe in lončarstva pustila pečat v širšem evropskem prostoru, v Sloveniji ga lahko zasledimo v medijih, filmski produkciji, umetnosti in glasbi. Pogosto srečamo Ribničana tudi na turističnih, etnoloških in protokolarnih prireditvah.''

Razstava je bila prvič postavljena v Rokodelskem centru Ribnica ob 520 letnici krošnjarskega patenta, gostovala je v Pokrajinskem muzeju Maribor ter v Beogradu in ZDA, in je dobitnica Murkovega priznanja 2013. Avtorice razstave so Polona Rigler Grm, mag. Marina Gradišnik in Vasja Pavlin.

Na dan odprtja razstave (sreda, 8. marec, v popoldanskih urah) se bosta po centru Ljubljane  sprehajala dva krošnjarja iz Ribnice in vabila na razstavi v Slovenski etnografski muzej. 

Povezani dogodki

Križem svajt so se podalə pa sujo ruobo prodajalə
Ob razstavi Muzeja Ribnica Križem svajt so se podalə pa sujo ruobo prodajalə Vas Slovenski...
sreda, 20. april 2016 - 16:30
Izdelki Ribrand
20.04.2016
Ob razstavi Muzeja Ribnica Križem svajt so se podalə pa sujo ruobo prodajalə Vas Slovenski...
sreda, 20. april 2016 - 10:00
Utrinek iz razstave
03.04.2016
Vabimo vas na vodstvo po gostujoči razstavi Muzeja Ribnica Križem svajt so se podalə, pa sujo ruobo...
nedelja, 3. april 2016 - 16:00