Slovenski etnografski muzej

Pogled na bodečo žico v izložbi
Kje 
Fotografski atelje
Od 
3. december 2015
Do 
17. januar 2016
Ob razstavi 
Migracije
Kontakt 

Predmeti iz nastanitvenega centra v Šentilju v zbirkah SEM

Razstava novih pridobitev

V času postavitve razstav pod skupnim naslovom Migracije so na ogled tudi predmeti, ki jih je kustos Ralf Čeplak Mencin pridobil  za kustodiat za zbirke iz Azije, Oceanije in Avstralije v nastanitvenem centru Šentilj sredi novembra 2015.

Razstavljeni so predmeti, ki so jih pri svojem delu uporabljali prostovoljci (brezrokavnik, zaščitni kombinezon, razni respiratorji za enkratno uporabo …), ter nekaj informativnega gradiva in predmetov, ki so bili namenjeni beguncem (letaki v angleščini in arabščini, večjezični slovar, toaletne potrebščine …). Naknadno je muzej pridobil še zložljivo posteljo in UNHCR odejo, kakršne begunci dobijo v nastanitvenih centrih, in 10 m bodeče žice oziroma tehnične ovire, kakršna je postavljena na meji med Slovenijo in Hrvaško.

Vsi predmeti so razstavljeni v prostoru levo od vhoda v razstavno hišo. Vidni so le z muzejske ploščadi, tudi v času, ko je muzej zaprt. Del razstave je tudi projekcija šestdesetih fotografij, ki sta jih v nastanitvenem centru posnela Ralf Čeplak Mencin in Gregor Ilaš. Razstavo je pripravila Mojca Račič.  

Petnajstega in šestnajstega novembra 2015 je manjša ekipa sodelavcev Slovenskega etnografskega muzeja (direktorica muzeja Tanja Roženbergar, kustos Ralf Čeplak Mencin ter bibliotekarja Gregor Ilaš in Mojca Račič) opravljala prostovoljno delo v Namestitvenem centru Šentilj. Kot prostovoljci Slovenske filantropije so delili oblačila beguncem v posebnem šotoru za razdeljevanje oblačil ali jih vodili iz šotora za nastanitev v ambulantni šotor, ki je bil na drugem koncu centra.

Med opravljanjem prostovoljnega dela so se seznanili z organizacijsko strukturo tovrstnega centra, ki deluje pod vodstvom Civilne zaščite s pomočjo Slovenske vojske in Policije, UNHCR, Rdečega križa Slovenije, Gasilske zveze Slovenije, Zveze tabornikov Slovenije, Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Slovenske Karitas, Slovenske filantropije, Sloge platforme in zaposlenih v okviru javnih del. Člani ekipe SEM so med svojim prostovoljnim delom hkrati opazovali, kako je poskrbljeno za begunce in kako se jim pomaga v nastanitvenem centru. Pa tudi to, kakšni so odzivi beguncev, njihove potrebe in obnašanje ter kakšna je komunikacija med begunci ter med begunci in tistimi, ki so tam zato, da bi jih oskrbeli s hrano, obleko, medicinsko pomočjo, prenočiščem, varnostjo, higieno in raznimi informacijami.

Za mag. Ralfa Čeplaka Mencina, kustosa za zbirke iz Azije, Oceanije in Avstralije, je bilo prostovoljno delo hkrati terensko delo, saj večina beguncev prihaja iz Azije (Sirija, Afganistan, Irak). Odločil se je zbrati nekaj predmetov za muzejsko zbirko svojega kustodiata, pri čemer so mu pomagali drugi prostovoljci ekipe SEM. Zbrali so nekaj predmetov, ki so jih pri svojem delu uporabljali kot prostovoljci, ter nekaj informativnega gradiva in predmetov, ki so bili namenjeni beguncem. Posneli so nekaj fotografij, ki prikazujejo delo prostovoljcev, begunce med njihovim bivanjem v nastanitvenem centru v Šentilju ter na splošno razmere v centru sredi novembra 2015.

Pogled na šotor Slovenske filantropijePlastificiran slikopis na katerega so begunci pokazali kaj potrebujejo Bala odej UNCHRPano Rdečega križa za iskanje pogrešanih oseb