Slovenski etnografski muzej

Boris Kuhar s kamero in fotoaparatom med udeleženci borovega gostüvanja. Šalovci, 1964 (dokumentacija SEM).
Kje 
Drugo nadstropje razstavne hiše
Od 
9. maj 2019
Do 
31. december 2019
RTVSLOAquafilSLO

Poklon Borisu Kuharju

Razstava filmov nekdanjega direktorja Slovenskega etnografskega muzeja prinaša njegovo življenjsko zgodbo in vpogled v njegov filmski opus.

Boris Kuhar (1929-2018) je bil ravnatelj Slovenskega etnografskega muzeja v obdobju od 1963 do 1987, torej najdlje od vseh direktorjev, ki so ga vodili od njegove ustanovitve leta 1923. Pod njegovim vodstvom so kustosi nadaljevali s terenskimi raziskavami po Sloveniji in objavami v muzejski publikaciji Slovenski etnograf, obenem pa so izredno povečali število občasnih in gostujočih razstav. V ta namen je Boris Kuhar poskrbel za nove zaposlitve in pridobil prostore za muzejske izpostave po Sloveniji. Najbolj znan je postal Muzej neevropskih kultur v dvorcu Goričane pri Medvodah, kjer so predstavljali lastne neevropske zbirke in gostili odmevne razstave iz neuvrščenih držav. Boris Kuhar je po Sloveniji in Afriki snemal prve filme v produkciji muzeja in jih vključeval na razstave. Slovensko etnološko društvo mu je leta 2011 na mednarodnem festivalu Dnevi etnografskega filma podelilo Plaketo Nika Kureta za prispevek k razvoju slovenske vizualne etnografije.

Znanje o ustvarjanju filmov je pridobil kot eden od pionirjev Televizije Ljubljana, kjer se je zaposlil leta 1957. Pomagal je osnovati temelje televizijske produkcije in oblikovati standarde raznovrstnih oddaj: soustvaril je prvi etnološki dokumentarni film Borovo gostüvanje in prvo turistično oddajo Sinji trilček, sodeloval je pri seriji mladinskih oddaj Pionirski mozaik, zasnoval prve kuharske oddaje z mojstrom Ivanom Ivačičem in po Sloveniji snemal pogovore z gledalci za kontaktne oddaje TV pošta. Leta 1963 je pripravil tri neposredne prenose z razstav Slovenskega etnografskega muzeja o maskah, vraževerju in južnem Pohorju ter s tem programsko povezal obe ustanovi. V naslednjih letih je skrbel predvsem za dobro medijsko pokritost muzejskih dogodkov. Med leti 1966 in 1971 je v Afriki posnel vrsto potopisnih oddaj za TV serijo S kamero po svetu, ki je tedanjim gledalcem odpirala vpogled v življenje in kulture ljudstev drugih celin.  

Boris Kuhar je ob svoji devetdesetletnici načrtoval osebno razstavo, na kateri bi predstavil svoje zbirke, dokumente, fotografije, knjige in filme. Žal ga je prehitela huda bolezen, Slovenski etnografski muzej pa mu, ob naklonjenem sodelovanju gospe vdove Mire Bučar in hčerke Mateje Logar, posveča razstavo filmov in fotografij. Interaktivna medijska točka prinaša življenjsko zgodbo Borisa Kuharja in njegov filmski opus – več kot štirideset filmov in oddaj, ki jih je sooblikoval kot raziskovalec, scenarist, režiser in snemalec. Razstava filmov je nastala v koprodukciji s Televizijo Slovenija, ki jo zastopa programska direktorica Natalija Gorščak. Vsi soavtorji izbranih oddaj oziroma nasledniki njihovih avtorskih pravic so prijazno dovolili njihovo predvajanje.

Medijsko točko dopolnjujeta razstava fotografij s podnaslovom Na obeh straneh fotografskega objektiva in zgibanka o življenjski in delovni poti Borisa Kuharja, s poudarkom na njegovem muzejskem obdobju. Vse troje omogoča vpogled v plodno življenje dolgoživega humanista, novinarja, etnologa, muzealca, filmskega ustvarjalca in svetovljana, izrisano na ozadju medijske in muzejske krajine tretje četrtine 20. stoletja.

Vsem, ki so vsebinsko, avtorsko, izvedbeno in finančno podprli razstavo, se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje.     

Katalog razstave Poklon Borisu Kuharju (pdf, 8 MB)

Vabimo vas tudi k ogledu Kuharjevih etnoloških filmov zbrane pod naslovom Dokumeti časa.

Scenarij za studijsko oddajo o etnološki raziskavi južnega Pohorja na Televiziji Ljubljana

Boris Kuhar snema teritev lanu. Muljava, 1969 (dokumentacija SEM).Boris Kuhar s kamero med otroci. Afrika, sedemdeseta leta 20. stoletja (družinski arhiv).20. muzejska raziskovalna ekipa: Milica Varšek, Helena Ložar-Podlogar, Fanči Šarf, Pavla Štukelj, novopečeni ravnatelj Boris Kuhar in domačin polkovnik Janko Iršič iz Vitanja. Južno Pohorje, 1963 (dokumentacija SEM).Maroko, šestdeseta leta 20. stoletja (dokumentacija SEM).

Povezani dogodki

Boris Kuhar s kamero med otroci v Afriki
24.10.2019
Ob razstavi Poklon Borisu Kuharju vas prijazno vabimo na vodeni ogled po razstavi z avtorico Nadjo...
četrtek, 24. oktober 2019 - 17:00
Boris Kuhar s kamero na borovem gostüvanju v Prekmurju (Foto: dokumentacija SEM, 1964).
13.06.2019
pogovorni večer
Slovenski etnografski muzej v sodelovanju s Televizijo Slovenija prijazno vabi na pogovorni večer...
četrtek, 13. junij 2019 - 18:00
Boris Kuhar s kamero na borovem gostüvanju v Prekmurju (Foto: dokumentacija SEM, 1964).
23.05.2019
Pogovor bo vodila Nadja Valentinčič Furlan, kustodinja za etnografski film v SEM. Za iztočnico bomo...
četrtek, 23. maj 2019 - 18:00
Boris Kuhar s kamero na borovem gostüvanju v Prekmurju (Foto: dokumentacija SEM, 1964).
09.05.2019
Slovenski etnografski muzej v sodelovanju z Radiotelevizijo Slovenija prijazno vabi na odprtje...
četrtek, 9. maj 2019 - 18:00