Slovenski etnografski muzej

Boris Kuhar s kamero na borovem gostüvanju v Prekmurju (Foto: dokumentacija SEM, 1964).
Kdaj 
četrtek, 9. maj 2019 - 18:00
Trajanje 
1 ura
Cena 
Prost vstop

Poklon Borisu Kuharju, odprtje razstave filmov in fotografij

Slovenski etnografski muzej v sodelovanju z Radiotelevizijo Slovenija prijazno vabi na odprtje razstave filmov nekdanjega direktorja Slovenskega etnografskega muzeja, ki prinaša njegovo življenjsko zgodbo in vpogled v njegov filmski opus.

Boris Kuhar (1929-2018) je bil ravnatelj Slovenskega etnografskega muzeja v obdobju od 1963 do 1987, torej najdlje od vseh direktorjev, ki so ga vodili od njegove ustanovitve leta 1923. Pod njegovim vodstvom so kustosi nadaljevali s terenskimi raziskavami po Sloveniji in objavami v muzejski publikaciji Slovenski etnograf, obenem pa so izredno povečali število občasnih in gostujočih razstav. V ta namen je Boris Kuhar poskrbel za nove zaposlitve in pridobil prostore za muzejske izpostave po Sloveniji. Najbolj znan je postal Muzej neevropskih kultur v dvorcu Goričane pri Medvodah, kjer so predstavljali lastne neevropske zbirke in gostili odmevne razstave iz neuvrščenih držav. Boris Kuhar je po Sloveniji in Afriki snemal prve filme v produkciji muzeja in jih vključeval na razstave. Slovensko etnološko društvo mu je leta 2011 na mednarodnem festivalu Dnevi etnografskega filma podelilo Plaketo Nika Kureta za prispevek k razvoju slovenske vizualne etnografije.

Znanje o ustvarjanju filmov je pridobil kot eden od pionirjev Televizije Ljubljana, kjer se je zaposlil leta 1957. Pomagal je osnovati temelje televizijske produkcije in oblikovati standarde raznovrstnih oddaj: soustvaril je prvi etnološki dokumentarni film Borovo gostüvanje in prvo turistično oddajo Sinji trilček, sodeloval je pri seriji mladinskih oddaj Pionirski mozaik, zasnoval prve kuharske oddaje z mojstrom Ivanom Ivačičem in po Sloveniji snemal pogovore z gledalci za kontaktne oddaje TV pošta. Leta 1963 je pripravil tri neposredne prenose z razstav Slovenskega etnografskega muzeja o maskah, vraževerju in južnem Pohorju ter s tem programsko povezal obe ustanovi. V naslednjih letih je skrbel predvsem za dobro medijsko pokritost muzejskih dogodkov. Med leti 1966 in 1971 je v Afriki posnel vrsto potopisnih oddaj za TV serijo S kamero po svetu, ki je tedanjim gledalcem odpirala vpogled v življenje in kulture ljudstev drugih celin.  
Boris Kuhar je ob svoji devetdesetletnici načrtoval osebno razstavo, na kateri bi predstavil svoje zbirke, dokumente, fotografije, knjige in filme. Žal ga je prehitela huda bolezen, Slovenski etnografski muzej pa mu, ob naklonjenem sodelovanju gospe vdove Mire Bučar in hčerke Mateje Logar, posveča razstavo filmov in fotografij. Interaktivna medijska točka prinaša življenjsko zgodbo Borisa Kuharja in njegov filmski opus – več kot štirideset filmov in oddaj, ki jih je sooblikoval kot raziskovalec, scenarist, režiser in snemalec. Razstava filmov je nastala v koprodukciji s Televizijo Slovenija, ki jo zastopa programska direktorica Natalija Gorščak. Vsi soavtorji izbranih oddaj oziroma nasledniki njihovih avtorskih pravic so prijazno dovolili njihovo predvajanje.

Medijsko točko dopolnjujeta razstava fotografij s podnaslovom Na obeh straneh fotografskega objektiva in zgibanka o življenjski in delovni poti Borisa Kuharja, s poudarkom na njegovem muzejskem obdobju. Vse troje omogoča vpogled v plodno življenje dolgoživega humanista, novinarja, etnologa, muzealca, filmskega ustvarjalca in svetovljana, izrisano na ozadju medijske in muzejske krajine tretje četrtine 20. stoletja.

Vsem, ki so vsebinsko, avtorsko, izvedbeno in finančno podprli razstavo, se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje.     

Katalog razstave Poklon Borisu Kuharju (pdf, 8 MB)