Slovenski etnografski muzej

Kruh med preteklo in sodobno ustvarjalnostjo
Kje 
Razstavna hiša
Od 
9. junij 2017
Do 
17. junij 2017

Kruh med preteklo in sodobno ustvarjalnostjo

Fotografska razstava in razstava odličnih pekovskih izdelkov v letu 2017

Priložnostna razstava na eni strani prikazuje fotografsko gradivo o tradiciji kruha na Slovenskem, na drugi strani pa odlične pekovske izdelke v letu 2017, ki jih ocenjuje Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS.

Z razstavo SEM nadaljuje svoja sodelovanja z uspešnimi slovenskimi blagovnimi znamkami. Razstava bo na ogled do 18. junija 2017.

Podobe kruha med preteklo in sodobno ustvarjalnostjo

Pregovor »Kruha ne naredi moka, ampak roka« izraža pomen človekove ustvarjalnosti in iznajdljivosti pri dejavnostih, ki so namenjene tako vsakdanjemu preživetju kakor posebnim priložnostim.

Fototeka Slovenskega etnografskega muzeja je bogat vir podob o pomembni vlogi kruha v vsakdanjem in prazničnem življenju ter šegah in navadah od rojstva pa vse do smrti. Na razstavi predstavljeni manjši del ohranjenih fotografij prikazuje dolgo tradicijo peke kruha na Slovenskem in opozarja na njegove nove pomene in oblike.

mag. Adela Pukl in Miha Špiček, avtorja in kustosa razstave

Odlični pekovski izdelki leta 2017

Slovenski trg kruha in pekovskih izdelkov je izredno bogat in mnogovrsten. Podjetja v duhu tradicije in v želji po inovativnosti in izrednosti ustvarjajo široko in pestro ponudbo odličnih pekovskih izdelkov. Ker se vse slovenske regije ponašajo s tipičnim dnevnim kruhom z značilnimi sestavo, obliko in okusom, k temu prispevajo še bogate regionalne posebnosti.

Eden izmed glavnih ciljev Sekcije za pekarstvo, ki deluje v okviru Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije, je promocija visokokakovostnih pekovskih izdelkov. V ta namen vsako leto organiziramo ocenjevanje pekovskih izdelkov, na katerem odlično kakovost potrdimo tistim, ki izpolnjujejo visoko postavljene kriterije. Leta 2017 smo izvedli že 17. ocenjevanje kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, testenin, keksov in slaščic. Nagrajenci bodo predstavljeni na razstavi v Slovenskem etnografskem muzeju.

mag. Jana Ramuš, sekretarka Žitnega sektorja, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS

Kolofon razstave
Avtorja razstave: mag. Adela Pukl, Miha Špiček
Strokovni sodelavci razstave: Katarina Jevšjak, mag. Jana Ramuš
Oblikovanje razstave: Matej Zupančič, Medianova
Fotografije: Dokumentacija SEM in GZS
Video gradivo: GZS
Jezikovni pregled: Irena Destovnik
Prevod: David Limon
Razstavo pripravil: Slovenski etnografski muzej, zanj dr. Tanja Roženbergar, v sodelovanju z Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, 2017