Slovenski etnografski muzej

Hrvaške otroške igrače med tradicijo in sodobnostjo
Kje 
Razstavna hiša
Od 
20. februar 2020
Do 
4. oktober 2020

Hrvaške otroške igrače med tradicijo in sodobnostjo

Gostujoča razstave Hrvaške otroške igrače med tradicijo in sodobnostjo iz Etnografskega muzeja Zagreb, s katero želi SEM slovenski publiki razkriti del pomembne hrvaške dediščine, obeležuje uspešno dolgoletno sodelovanje med muzejema.

Na razstavi je predstavljenih okoli 300 otroških igrač, od tradicionalnih do sodobnih, ki jih v zbirki hrani Etnografski muzej Zagreb. Med njimi so igrače, ki so jih izdelovali na začetku 20. stoletja, igrače, ki so nastale v obrtnih delavnicah, redke igrače iz hrvaških tovarn in igrače, ki so jih ustvarili hrvaški umetniki in oblikovalci.

Organizirana izdelava igrač kot družinska obrt se je na Hrvaškem začela ob koncu 19. in na začetku 20. stoletja - najprej v Hrvaškem Zagorju in Prigorju, potem v Dalmatinski zagori. Prebivalci nekaterih vasi so ročno izdelovali otroške igrače za prodajo po vsej Hrvaški, in tudi izven nje, (na primer v vasi Vidovec v bližini Zagreba). Te igrače so narejene iz naravnih materialov, predvsem lesa pa tudi iz keramike, so številnih motivov, živo pobarvane, uporabne in privlačne.

Izdelava igrač ima v Hrvaškem Zagorju, v Stubičkem in Bistričkem Lazu, Gornji Stubici, Tugonici, Turnišću, Jerovcu, Bedencu, Globočcu in Mariji Bistrici, dolgo zgodovino. Igrače so navadno izdelovali moški, barvale pa so jih ženske, zato je vsaka od njih edinstvena.

Razstavljene so tudi velike, desetkrat povečane kopije otroških igrač, nastale v obrtnih delavnicah Marije Bistrice (največjega Marijinega svetišča na Hrvaškem, ki se nahaja v Hrvaškem Zagorju), ki stojijo na glavnem trgu tega mesta in bodo na razstavi v SEM razveseljevale otroke.

Prav tako so predstavljene danes zelo redke igrače iz hrvaških tovarn in obrtnih delavnic. Na Hrvaškem so se sredi 50. let prejšnjega stoletja iz manjših zadrug ali industrijskih obratov razvile tovarne, v katerih so proizvajali otroške igrače. Med njimi so najbolj znane Biserka, Lanena industrija Osijek in Krapinska tekstilna industrija s tovarno TIK-TIK, ki so vse delovale do 90. let prejšnjega stoletja. Zlasti je zastopana zagrebška tovarna Biserka, znana predvsem po proizvodnji otroških plastičnih igrač, za katere so bili zgled liki iz zgodb in filmov Walta Disneyja, in plišaste igrače, izdelane v obrtni delavnici Ružice Vavra v Zagrebu, ki je delovala od leta 1949.

Sodobni čas 21. stoletja predstavljajo igrače različnih hrvaških oblikovalcev in umetnikov, kot na primer lesena didaktična igrača Mačka akademskega slikarja Zlatana Vrkljana, leseni ekološki igrači Damirja Adamovića, igrače Gorana Lelasa, oblikovalca in umetnika, ki je s StrangeCo iz San Francisca leta 2007 izpeljal projekt v sodelovanju z muzejem MoMa ter poučni igrači oblikovalca Marka Pavlovića Oblo Spheres, izdelani leta 2010 v Kanadi, in druge.

Izpostaviti gre dejstvo, da so bile lesene otroške igrače iz Hrvaške, katerih spretnost izdelovanja in izrazna podoba ostajata nespremenjeni že več rodov. Zato je Veščina izdelave tradicionalnih lesenih otroških igrač z območja Hrvaškega Zagorja od leta 2009 vpisana na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, s čimer sta njen pomen in vrednost potrjena na svetovni ravni.

Razstava bo na ogled do 24. maja 2020.

Foto: Dokumentacija Etnografskega muzeja ZagrebFoto: Dokumentacija Etnografskega muzeja ZagrebFoto: Dokumentacija Etnografskega muzeja ZagrebFoto: Dokumentacija Etnografskega muzeja Zagreb

Povezani dogodki

Vlak
23.09.2020
Prijazno vas vabimo na javno vodstvo po gostujoči razstavi Etnografskega muzeja Zagreb. Vodila bo...
Pritličje razstavne hiše
sreda, 23. september 2020 - 17:00
Vlak
12.08.2020
Prijazno vas vabimo na javno vodstvo po gostujoči razstavi Etnografskega muzeja Zagreb. Vodila bo...
Pritličje razstavne hiše
sreda, 12. avgust 2020 - 17:00
Vlak
08.07.2020
Prijazno vas vabimo na javno vodstvo po gostujoči razstavi Etnografskega muzeja Zagreb. Vodila bo...
Pritličje razstavne hiše
sreda, 8. julij 2020 - 17:00
Vlak
17.06.2020
Prijazno vas vabimo na javno vodstvo po gostujoči razstavi Etnografskega muzeja Zagreb. Razstava...
Pritličje razstavne hiše
sreda, 17. junij 2020 - 17:00
Razstava Hrvaške igrače med tradicijo in sodobnostjo
15.03.2020
V ustvarjalni delavnici se bomo podali na razstavo Hrvaške otroške igrače med tradicijo in...
nedelja, 15. marec 2020 - 11:00
Vlak
20.02.2020
Slovenski etnografski muzej in Etnografski muzej Zagreb Vas vljudno vabita na odprtje gostujoče...
četrtek, 20. februar 2020 - 18:00