Slovenski etnografski muzej

Heksagon
Kje 
Razstavna hiša
Od 
27. september 2018
Do 
31. avgust 2019
Ob razstavi 
Kjer so čebele doma
Logotipi

Heksagon, kjer so čebele doma

Prostorska inštalacija ob razstavi Kjer so čebele doma

Študenti Fakultete za dizajn (Univ. na Primorskem) v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem so pripravili razstavno prostorsko inštalacijo Heksagon, kjer so čebele doma, ki je del vzporednega programa osrednje razstave SEM Kjer so čebele doma.

Namen inštalacije je prebuditi zavedanje o pomenu čebel za obstoj človeštva in narave. Heksagonalna, šestkotna geometrijska oblika, ki omogoča trdnost strukture ter učinkovito izrabo prostora in materiala, je zato kot osnovna oblika elementa čebeljega satovja predstavljala inspiracijo pri oblikovanju temeljnega gradnika razstavne inštalacije.

Razstava skozi igro razmerij in uporabe čutil obiskovalca popelje skozi razstavni prostor. Popotovanje se prične pri veliki skulpturi čebele, ki lebdi v hodniku muzeja in je del razstave »Kjer so čebele doma«.

Velikostna razmerja čebeljega sveta so pri razstavi pretvorjena v razmerja sveta človeka. Opazovalec je na ta način deležen drugačne izkušnje pri razumevanju življenja čebel, saj je simbolično postavljen v vlogo čebele.

V razstavni prostor so postavljeni objekti, ki na abstraktne načine interpretirajo čebelji svet. Način doživljanja prostora je prepuščen opazovalčevi domišljiji.

Pomemben del razstave predstavljajo mikroskopski posnetki čebel, čebeljih pridelkov, izdelkov, rastlin. S povezovanjem narave, znanosti in tehnologije se obiskovalcu odstira del sveta, ki mu je nepoznan. Mikroskopski posnetki različnih kompozicij in barv ustvarjajo slike, ki so na različne načine postavljene v prostor. Opazovalčevo oko jih naključno povezuje med seboj v nove vzorce in kompozicije.

Heksagonalna mreža je osnova za oblikovanje pokrajine, skozi katero se obiskovalec sprehaja po razstavi. Razgibanost pokrajine zabrisuje geometrijskost prostora in obiskovalca postavi v naravo. K celovitosti doživetja pripomorejo vonji sivke, rožmarina in drugih medovitih rastlin, s katerimi so prepojeni materiali.

Poleg kovinske mreže so uporabljeni materiali tudi lateks, polst ter odpadni tekstil, ki ustvarjajo teksture, volumne, površine. Tekstilne kroglice, posejane po tleh, predstavljajo cvetni prah, ki jih obiskovalec lahko pobere in nese v panj. Ta je zgrajen iz heksagonalne mreže, prelite z lateksom.

V visečih cilindrih iz polsti se obiskovalec sreča z zvokom čebel.

Razstava se zaključi z video kompozicijo manjših mikroskopskih posnetkov cvetlic različnih barv, čebeljih kril in polzenja medu.

O PROJEKTU
Prostorska inštalacija Heksagon, kjer so čebele doma je rezultat projekta Po kreativni poti do znanja (PKP): Čebelarstvo kot izziv za sodobno oblikovanje (BeeKul), ki ga izvaja Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije. V projektu sodelujejo Fakulteta za dizajn (Univerza na Primorskem), Slovenski etnografski muzej in Medom, spletna trgovina d.o.o..
Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Razstavo Heksagon, kjer so čebele doma financira Slovenski etnografski muzej.

Partnerji projekta:
Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na Primorskem
Medom, spletna trgovina d.o.o.
Slovenski etnografski muzej

Sodelujoči študenti:
Iva Davidovič (FD), Patricia Eržen (FD), Nina Glavič (NTF UL), Lovro Ivančić (NTF UL), Miran Juriševič (FD), Zala Marinčič (FD), Nika prosen (FD), Nuša Willenpart (FD)

Mentorji:
Izr.prof. dr. Damjana Celcar, doc. Jana Mršnik, doc. Mojca Perše, Sonja Kogej Rus, Marko Mršnik in Gorazd Trušnovec

HeksagonHeksagonHeksagonHeksagon

Povezani dogodki

Heksagon
27.09.2018
Prostorsko inštalacijo so pripravili študenti Fakultete za dizajn (Univ. na Primorskem) v...
četrtek, 27. september 2018 - 18:00