Slovenski etnografski muzej

Foitovi fotografski zapisi na steklu
Kje 
Pritličje razstavne hiše
Od 
26. januar 2017
Do 
26. marec 2017

Afrika 1931: Foitovi fotografski zapisi na steklu

Gostujoča razstava Muzeja Velenje

Na ogled je del zbirke diapozitivov na steklu, ki sta jih češki kipar František Foit in njegov rojak, biolog Jiři Baum, posnela na poti s severa na jug Afrike leta 1931. Na pot sta se odpravila s serijsko izdelanim dvovaljnim zračno hlajenim avtomobilom Tatra. Avto sta pred odhodom dodatno opremila s prostorom za spanje in za prevoz večje količine gradiva, rezerve goriva ter vode.

Na potovanje sta se iz Prage odpravila 1. aprila 1931. Pot ju je vodila do pristanišča v Trstu, od koder sta z ladjo odplula do Egipta. Naredila sta 24000 kilometrov in posnela 6000 fotografij. Foit je v Prago prinesel zapise o afriških ljudstvih, Baum pa je v Afriki zbral in raziskal predvsem žuželke.

Foit je Afriko spet obiskal leta 1947, tokrat z ženo Ireno. Leta 1970 sta se zakonca vrnila s poti in se leto kasneje ustalila v Velenju, kjer sta velik del v Afriki zbranega gradiva in dokumentacije odstopila Muzeju Velenje. To gradivo je vključevalo tudi fotografske zapise na steklu, ki so v muzeju poleg dveh zemljevidov poti edini pričevalni materiali s Foitove prve poti po Afriki.

Diapozitivi na steklu so bili narejeni z namenom, da se jih uporabi na potopisnih predavanjih, predvajali pa so jih s pomočjo projektorjev v kinodvoranah. Na Češkoslovaškem so bili takšni diapozitivi dokaj razširjeni, v Sloveniji pa so bili redkost. Zbirka Foitovih diapozitivov na steklu Muzeja Velenje vsebuje 530 Foitovih fotografij.

Razstava ponuja okoli 200 najzanimivejših diapozitivov na steklu, dopolnjenih s kratkimi podnapisi oziroma z zgodbami, nastalimi na podlagi zapisov v Foitovem popotnem dnevniku. Ponuja zanimiv pogled na Afriko, na njena ljudstva in naporno pot dveh znanstvenikov.

Kolofon:
Razstava Muzeja Velenje Afrika 1931 – Foitovi fotografski zapisi na steklu.
Avtor razstave: Blaž Verbič; Besedila: mag. Adéla Jůnová Macková, dr. Libor Jůn, Blaž Verbič; Oblikovanje: Blaž Verbič; Konserviranje diapozitivov na steklu: Milena Slatinjek in Simon Špital; Prevod: Helena Ločniškar.
Gostujočo razstavo v SEM so pripravili: Koordinatorka razstave: Nina Zdravič Polič; Komuniciranje: Maja Kostric Grubišić; Multimedijska podpora: Jure Rus; Oblikovanje: Mojca Turk. Ljubljana, januar 2017.

Foitovi fotografski zapisi na stekluFoitovi fotografski zapisi na steklu

Povezani dogodki

Foitovi fotografski zapisi na steklu
07.03.2017
dr. Marko Frelih (SEM), Blaž Verbič (Muzej Velenje)
Ob gostujoči razstavi Muzeja Velenje AFRIKA 1931 - Foitovi fotografski zapisi na steklu vas...
torek, 7. marec 2017 - 18:00
26.01.2017
Gostujoča razstava Muzeja Velenje
Na ogled je del zbirke diapozitivov na steklu, ki sta jih češki kipar František Foit in njegov...
četrtek, 26. januar 2017 - 17:00