Slovenski etnografski muzej

Delavnica tkanja
Datum objave 
15. september 2023
Kaj 
Novice

Teden ljubljanskega turizma

(23.9.–29.9.2023)

Da bi vam razkrili skrivnosti mesta, so v Turizmu Ljubljana skupaj s partnerji pripravili že drugi Teden ljubljanskega turizma s številnimi dogodki in zanimivimi doživetji, skozi katera boste lahko mesto spoznali na nov in edinstven način.

V SEM se tednu pridružujemo z naslednjimi brezplačnimi dejavnostmi:

NED, 24. 9 ob 11.00 // Sveti konji – nebesni jezdeci, vodstvo z avtorjem razstave, dr. Markom Frelihom
Vabimo na javno vodstvo po novi razstavi SEM Sveti konji – nebesni jezdeci z avtorjem razstave, kustosom dr. Markom Frelihom.

Razstava Sveti konji – nebesni jezdeci predstavlja bogato zapuščino mitološkega in simbolnega pomena konjev in njihovih hibridnih različic, med katerimi sta v ospredju Pegaz in samorog. Ob izvirnem rogu samoroga, ki je na ogled na razstavi, se simbolna vloga konjev povezuje tudi s konjeniško opremo, na kateri lahko najdemo simbolne elemente zaščitne magične moči.
Konje in jezdece varujejo božanstva, med njimi prednjačita grški bog Pozejdon in keltsko-rimska boginja Epona, ki so jo nekoč častili tudi na Slovenskem, z njenim imenom pa je povezana vrsta konjev – poni. Na razstavi so prikazani krščanski svetniki, ki jih povezujemo s konji, izpostavljen je praznik štefanovo z znamenitimi votivnimi konjički. Darovanje votivov v obliki konjičkov sega daleč v prazgodovino zato je še posebej zanimiv prikaz izjemnih primerkov keramičnih kipcev konjev z jezdeci, ki so jih za obredne namene uporabljali pred skoraj 2500 leti. Z izbranimi umetniškimi mojstrovinami je predstavljen tudi simbolni pomen konjev in jezdecev v Afriki in Aziji. Razstavni eksponati iz različnih slovenskih in tujih muzejev prikazujejo tudi mojstrovine obrtnikov in umetnikov, ki so ustvarjalni navdih našli v vsebinah povezanih s konji in jezdeci v resničnem in mitološkem svetu.
Vstop prost.
Število oseb na vodstvu je omejeno. Najave so obvezne na blagajna@etno-muzej.si ali v delovnem času muzeja na T: 01 / 3008 745.

Tkalstvo od A do Ž // 27. 9. ob 10.30
Lep občutek, ko blago počasi nastaja in drsi pod našimi rokami … Na lesenih statvah, ki so bile nekoč v Sloveniji nepogrešljive pri skoraj vsaki hiši, zdaj pa so le še poredko v uporabi. Na tkalski delavnici boste usvojili del te stare obrti in iz slovenske volne sami stkali svoj košček blaga, iz katerega bo nastal čudovit spomin na doživetje.
V ateljeju boste spoznali osnove postopkov tkanja in naravne materiale zanj, od lanu do volne; izvedeli boste, kako varčno in učinkovito so nekoč reciklirali blago, ki so ga stkali doma. Ob pomoči rokodelke boste stkali svoje blago iz slovenske volne. Sedli boste za statve in opazovali, kako se košček blaga pred vašimi očmi polagoma veča, medtem ko čedalje spretneje obvladate delo. Lahko boste izbrali barve za svoj edinstven prtiček ali denarnico in ustvarili izjemen spomin na doživetje.
Delavnica traja 75 min in bo potekala v Tkalskem ateljeju SEM, Metelkova ulica 2, pritličje desno od vhoda.
Vstop prost. Število oseb na vodstvu je omejeno (4), prosto je še 1 mesto. Prijave na: danijel.omerzel@visitljubljana.si.

ČET, 28. 9. ob 18.00 // Človek in čas: Prvih 100!, vodstvo po razstavi s soavtorico razstave, Sonjo Kogej Rus
Nova stalna razstava Človek in čas je nastala kot obeležitev 100 obletnice Slovenskega etnografskega muzeja. Razstava je razdeljena na dva dela. Prvi del, podnaslovljen Prvih 100, je na ogled od 22. junija, drugi, osrednji del, s podnaslovom Od ponedeljka do večnosti, pa bo odprt v začetku oktobra letos.
Prvi del nove stalne razstave predstavlja 100 predmetov, ki pripovedujejo vsak svojo neponovljivo zgodbo o svojem izvoru, izdelovalcih in uporabnikih, ter o njihovem življenju v muzeju. Skozi čas predmete in življenja z njimi povezanih ljudi gledamo skozi različna očala, saj različna obdobja ljudem prinašajo drugačne izkušnje. SEM je tako most, ki nas s pričevalnostjo zbranih predmetov venomer znova povezuje s preteklostjo in prihodnostjo.  

Več o razstavi:
V 100 letih delovanja je muzej zbral 40.000 predmetov slovenske in zunajevropske kulturne dediščine, ki pričajo o kulturi in načinih življenja od 17. stoletja do danes; pri čemer je glavnina predmetov iz 19. in 20. stoletja.
Na razstavi predstavljeni predmeti pričajo o oblačilni kulturi, kot je na primer rekonstrukcija noše iz  Valvasorjeve Slave Vojvodine Kranjske; govorijo o izjemnosti, kot so rezljana vrata iz Poljanske doline; o uporabnosti, kot je gostilniški inventar iz začetka 20. stoletja; o ustvarjanju v času, kot je kreacija Sončnica oblikovalca Alana Hranitelja; spominjanju, kot je kovček izseljenke; o pripadnosti, ki jo začutimo ob delovnem oblačilu gasilca. Del razstave odseva srečevanja Slovencev s kulturami sveta, kamor so med drugim umeščeni Smejoči Buda iz Kitajske in mokasini, značilno obuvalo severnoameriških ljudstev.
Drugi del stalne razstave, ki bo odprt oktobra 2023, pa bo prikazoval človekovo dojemanje časa, prikazoval bo različne čase – delovnega, prostega, prazničnega, pa tudi, kako čas v različnih življenjskih obdobjih, kot tudi družbenih in kulturnih okoliščinah, vpliva na način življenja.

Vstop prost.
Število oseb na vodstvu je omejeno. Najave so obvezne na blagajna@etno-muzej.si ali v delovnem času muzeja na T: 01 / 3008 745.

Lepo vabljeni!