Slovenski etnografski muzej

Spletna stran VAZ
Datum objave 
14. oktober 2020
Kaj 
Novice
Kontakt 

Spletna stran VAZ - Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji je odprta

Spletna stran VAZ - podatkovna baza vzhodnoazijskih predmetov iz različnih slovenskih muzejev in institucij, v katero je vključen tudi Slovenski etnografski muzej, je na voljo in je odprta za javnost od 8. oktobra 2020 naprej.

Spletna stran VAZ prvič na nacionalni ravni povezuje raznolike predmete vzhodnoazijskega porekla in omogoča dostopnost teh predmetov širši javnosti. Virtualno obuja v življenje vrsto zanimivih in navdihujočih predmetov, njihove zgodbe in zgodbe njihovih lastnikov, ki so se iz najrazličnejših vzrokov v zadnjih dveh stoletjih podali v Vzhodno Azijo oziroma na kakršenkoli drugačen način pridobili te predmete.

Za namene raziskovanja, izobraževanja ter informiranja je sedaj omogočeno dostopanje do podatkov o predmetih, fotografijah in drugem gradivu na enem mestu iz naslednjih muzejev:  

  • Slovenski etnografski muzej: Zbirka Ivana Skuška ml. (največja zbirka kitajskih predmetov v Sloveniji)
  • Pokrajinski muzej Celje: Zbirka Alme Karlin in Zbirka predmetov iz Azije in Južne Amerike,
  • Narodni muzej Slovenije: Zbirka vzhodnoazijske keramike,
  • Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran: Zbirka Ivana Koršiča.

Spletna stran VAZ je nastala v okviru v okviru projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji: vpetost slovenskega prostora v globalno izmenjavo predmetov in idej z Vzhodno Azijo (št. J7-9429), ki ga izvaja Oddelek  za azijske študije FF UL v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem in Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper. Pri projektu sodelujejo tudi Narodni muzej Slovenije, Pokrajinski muzej Celje in Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran. Projekt financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS).

Projekt vodi: Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani