Slovenski etnografski muzej

Peka kruha v krušni peči.

Kruh med preteklo in sodobno ustvarjalnostjo: opredmetena dediščina priprave in peke kruha

Gostovanje SEM v Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori

Na pobudo Gornjesavskega muzeja Jesenice gostuje razstava Slovenskega etnografskega muzeja Kruh med preteklo in sodobno ustvarjalnostjo: opredmetena dediščina priprave in peke kruha med 16. aprilom in 30. junijem 2019 v Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori.

Razstava prikazuje slikovno in predmetno gradivo o tradiciji priprave in peke kruha na Slovenskem in je bila pripravljena leta 2018 v sodelovanju z Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS. V preteklem letu so bili razstavljeni predmeti iz zbirk SEM, letos pa bodo razstavo dopolnili izbrani predmeti iz muzejske zbirke Gornjesavskega muzeja Jesenice.

Razstava je nadaljevanje dobrega sodelovanja z omenjenim muzejem, saj smo leta 2013 v Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori že gostovali z razstavo Na obisku doma: O kranjskogorski dediščini v SEM.

Ob odprtju razstave ob 17. uri bo potekala delavnica peke potice v krušni peči.

Peka kruha na odprtem ognjišču pod črepnjo / Baking bread on an open fireplace under a črepnja, Labor, 1950, foto / photo: Boris OrelOgnjiščno orodje / Fireplace tools, Skomarje, 1963, foto / photo: Fanči ŠarfVzhajanje kruha v lončeni posodi in peharju / Bread rising in a clay vessel and wicker basket, Poljane pri Žužemberku, 1957, f o t o / photo: Marija JagodicKurišče krušne peči s prostorom za shranjevanje kruha / Firebox of a bread stove, on the right is a place for storing bread, Tatre, 1955, risba / drawing: Ivan RomihVabilo na odprtje.