Subscribe to RSS - Kustodiat za zbirke iz Azije, Oceanije in Avstralije

Slovenski etnografski muzej

Kustodiat za zbirke iz Azije, Oceanije in Avstralije

Kustodiat dokumentira, zbira, raziskuje, komunicira, razstavlja in interpretira otipljivo in neotipljivo kulturno dediščino z območij Azije, Oceanije in Avstralije. V obdobju več kot 170 let je muzej zbral kitajske, indijske, tibetanske, nepalske, burmanske, korejske, japonske in indonezijske predmete ter predmete iz različnih otočij Oceanije in Avstralije.

V t.i. neevropskih zbirkah SEM, ki so jih v muzej prinesli številni zbiralci (misionarji, popotniki, mornarji, diplomati, trgovci, študenti) pa razstavljamo predmete Skuškove zbirke časa dinastije Qing (fotelja, ogledalo, omari, mandarinska oblačila, pahljače).

Začetek sega v leto 1836, ko je Kranjski deželni muzej Rudolfinum pridobil prvi kitajski predmet - album slik kitajskih borilnih veščin. Predmete z različnih koncev sveta so pošiljali ali prinašali misijonarji, popotniki, diplomati … . Bogati in obsežni kitajska in indonezijska zbirka pa sta bili povod za ustanovitev Muzeja neevropskih kultur - dislocirane enote Slovenskega etnografskega muzeja leta 1964, v baročnem dvorcu Goričane pri Medvodah, ki je v 38 letih delovanja vse do ukinitve in preselitve predmetov na novo lokacijo SEMa na Metelkovi ter ustanovitve dveh kustodiatov pomenil »okno v svet« številnim Slovenkam in Slovencem.

Deli