Slovenski etnografski muzej

Kdaj 
sreda, 9. februar 2011 - 17:00
Trajanje 
2 uri

Zgodbe iz maminega albuma, predstavitev knjige Alenke Steindl

sreda, 9. februar 2011 ob 17.00 (upravna hiša SEM)

Slovenski etnografski muzej je z razstavo Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta odprl prostor, s katerim želi izpostaviti, da je življenjska pot vsakega posameznika enkratna izkušnja, vedno povezana z drugimi. Razstava posameznika umešča v prostor, čas in med druge ljudi, posveča pa se tudi razmerju med osebnim, skupnim in zgodovinskim spominom.

Obujanje spominov iz preteklosti ima velik pomen za ohranjanje dediščine. Zato so zelo dragocena dela, kot je knjiga Alenke Steindl Zgodbe iz maminega albuma, v kateri spremljamo zgodovino družine, prepleteno s posameznimi usodami. Alenkine podobe kažejo, kako je okolje tisto, ki posameznika oblikuje in mu tudi narekuje, kako naj vidi, čuti in vrednoti ljudi in stvari, pojme in ideje, znanje in izkušnje, preteklost…

Prestavitev knjige je Slovenski etnografski muzej pripravil v sodelovanju z Univerzo za tretje življenjsko obdobje. Avtorica knjige Alenka Steindl je slušateljica Univerze za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani, kjer obiskuje študijska krožka Novinarstvo in Umetnost pripovedovanja. Kot diplomirana ekonomistka je do upokojitve delala v gospodarstvu. Po upokojitvi pa se je odločila za drugo kariero: za novinarstvo, pripovedovanje, predvsem pa za pisateljevanje. Najprej je zbrala vse zapiske o svoji družini in jih začela dopolnjevati s svojimi spomini. Tako so počasi nastale Zgodbe iz maminega albuma.

Na prestavitvi bodo zgodbe iz albuma spominov Alenke Steindl po izboru mentorja izr. prof. Tomaža Gubenška prebirali slušatelji študijskega krožka Umetnost pripovedovanja.