Slovenski etnografski muzej

Govori evropskemu narodu: Orožje za množično poučevanje
Kje 
Razstavna hiša
Kdaj 
sreda, 21. junij 2023 - 18:00
Trajanje 
2 uri

Predstavitev knjige Govori evropskemu narodu: Orožje za množično poučevanje

Knjigo je uredil Alexander Nym.

Dogodek spremlja razstavo Ljudska umetnost med domom in svetom: Zbirki SEM in ljudske umetnosti NSK skupine IRWIN. Potekal bo v angleščini.

Program (avla razstavne hiše SEM)

  • dr. Bojana Rogelj Škafar, SEM: Uvod v dogodek
  • Peter Mlakar: Uvodni nagovor
  • Alexander Nym: Država NSK v času: Umetnost ni razkošje, ampak potreba (predavanje)
  • Alexander Nym: Odlomki iz knjige (branje)
  • Charles Lewis, NSK State Reserve: O knjigi FIAT
  • Kratek odmor
  • Panel Države NSK v času (Charles Lewis, Miran Mohar (Irwin), Lili Anamarija No in Alexander Nym); Q&A
  • Ogled razstave Ljudska umetnost med domom in svetom z avtorico in kustosinjo dr. Bojano Rogelj Škafar (1. nadstropje razstavne hiše SEM)

Knjiga je izšla pri nemški založbi Edition Outbird v aprilu 2023 in obsega 358 strani.

Medtem ko razstava Ljudska umetnost med domom in svetom: Zbirki SEM in NSK folk art skupine Irwin sooča slovensko ljudsko umetnost in ljudsko umetnost NSK, ki jo ustvarjajo državljani Države NSK v času, je dvojezična nemško angleška knjiga Weapons of Mass Instruction, ki jo je uredil Alexander Nym, posvečena sami Državi NSK v času. Je antologija govorov, poročil in dokumentov Države NSK v času in je tako ključen dokument za njeno razumevanje in delovanja njenih državljanov.

O knjigi

Zbirka besedil Weapons of Mass Instruction dokumentira Državo NSK v času od 1. kongresa državljanov Države NSK v času (Berlin, 2010) do njihovih zadnjih aktivnosti pred izbruhom pandemije covid-19. Spogleduje se z alternativnimi idejami o državnosti v luči Države NSK v času, te abstraktne in totalitarne enote, ki istočasno združuje umetnost s politiko, teorijo s prakso ter distopični dvom z utopičnim idealizmom. Publikacija je edinstvena vstopna točka v verjetno najtrajnejši in najdolgosežnejši obstoječi umetniški projekt.

Država NSK v času
Ustanovljena je bila leta 1992 po osamosvojitvi Slovenije kot nadaljevanje in hkrati razpustitev umetniškega gibanja Neue Slowenische Kunst (NSK), ki je v Ljubljani zaživelo leta 1984. Država NSK v času je po razpadu Jugoslavije in osamosvojitvi njenih nekdanjih republik ponudila umetniško vizijo globalne države brez meja in ozemlja ter državljanstvo vsakomur kjerkoli na svetu. Sčasoma so njeni državljani začeli ustvarjati umetniška dela, dogodke in performanse na podlagi različnih estetik, tehnik in vsebin, naslanjajoč se na ustanovne NSK skupine Laibach, Irwin in Noordung in dopolnjujoč jih v teoriji in praksi.

Urednik
Alexander Nym je teoretik kulture, pisec, moderator in govorec, organizator razstav in konzultant. Raziskovalno se posveča (mladinskim) subkulturam 20. stoletja, mitom o zarotah in političnemu množičnemu komuniciranju. Od leta 2010 je član Diplomatskega zbora Države NSK v času s seniorskimi vlogami pri organizaciji in kuriranju njenih glavnih dogodkov ter sodelovanju pri mnogih drugih.

Alexander Nym