Slovenski etnografski muzej

Poljske jaslice
Kje 
Razstavna hiša
Kdaj 
torek, 21. november 2023 - 18:00
Trajanje 
1 ura
Razstava 
Poljske jaslice

Poljske jaslice, odprtje gostujoče razstave

Slovenski etnografski muzej (SEM) vas v torek, 21. novembra 2023 ob 18.00, vabi na odprtje gostujoče razstave POLJSKE JASLICE, ki bo v SEM, na Metelkovi 2, v Ljubljani. Razstavo je pripravil Državni etnografski muzej v Varšavi v sodelovanju s SEM. Odprl jo bo Nj. Eksc. dr. Krzysztof Olendzki.

Podobno kot v Sloveniji tudi na Poljskem v božičnem času postavljajo jaslice. Na razstavi so na ogled različni tipi jaslic in jaslice, značilne za posamezne dele Poljske ter likovne upodobitve  Kristusovega rojstva, ki so delo ljudskih umetnikov.

Posebej opozarjamo na krakovske jaslice, ki jih vsako leto izdelujejo v Krakovu in so prepoznavne po vključevanju tamkajšnje arhitekture. Zaradi pomena, ki ga imajo za prebivalce mesta, je bila Tradicija jaslic v Krakovu leta 2018 vpisana na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Na razstavi si lahko ogledate tudi film, ki je nastal ob pripravi nominacije.

»Božične jaslice so med najznačilnejšimi predmeti poljske folklore. Priljubljene so bile predvsem v 19. in na začetku 20. stoletja, v t. i. zlatem obdobju ljudske kulture. Kljub številnim preobrazbam pa so žive še danes. Čeprav jaslice poznajo v vseh krščanskih deželah po svetu, imajo v nekaterih državah ali celo posameznih regijah posebne prepoznavne značilnosti; tako tudi poljske jaslice.
Upodobitve Kristusovega rojstva so kot ogledalo, v katerem se zrcali realnost časa njihovega nastanka. Ne odražajo zgolj aktualnih družbenih in političnih vprašanj, temveč poudarjajo tudi kulturne in posamezne tipične lastnosti svoje regije.
V ljudskih jaslicah se prepletajo verski in posvetni, vzvišeni in igrivi, lokalni in univerzalni, sodobni in brezčasni motivi. Na razstavi, na kateri so predstavljene vse vrste poljskih ljudskih božičnih jaslic, sta poudarjena predvsem njihov lokalni kontekst in zgodovina.«
– Małgorzata Kunecka, kustodinja razstave

Razstavo je pripravil Državni etnografski muzej v Varšavi v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem.  
Kustodinja razstave: Małgorzata Kunecka, Nacionalni etnografski muzej v Varšavi, Poljska
Koordinatorka razstave v SEM: dr. Nena Židov, Slovenski etnografski muzej

Razstava bo na ogled do 28. januarja 2023.