Slovenski etnografski muzej

Zgodba o izgubljenem sinu; sklepni prizor vrnitve. Poslikana panjska končnica, 1865, 13 x 26,5 cm. Selška delavnica, Selca v Selški dolini
Datum objave 
6. julij 2022
Kaj 
Blog

Utrinek z razstave Barvite podobe svetih na steklu - Zgodba o izgubljenem sinu

Motiv temelji na paraboli iz Svetega pisma nove zaveze. Oče je sinovoma razdelil dedni delež imetja, eden je ostal doma in delal, drugi je odšel po svetu in veselo razuzdano živel. Potem ko je vse potrošil, se je v bedi vrnil domov. Oče ga je sprejel z gostijo, drugi sin se je zato razjezil (Lukov evangelij 15, 11-32).

Razgibana zgodba je bila na Slovenskem precej priljubljena in med drugim jo je koroški bukovnik Andrej Šuster Drabosnjak v prvi četrtini 19. stoletja dramatiziral pod naslovom Igra od zgublaniga sina.

Večkrat je zgodba upodobljena na panjskih končnicah ali kot serija prizorov ali z enim prizorom in na slikah na steklo s šestimi stripovskimi sličicami. V SEM hranimo primerka, narejena v Selški delavnici, naslikana po biedermajerski predlogi. Na končnici oče objema izgubljenega sina, v ozadju prihaja nezadovoljni brat.

Manjša priložnostna razstava Barvite podobe svetih na steklu, s katero se SEM pridružuje Mednarodnem letu stekla, je na ogled še do 24. julija! Razstava predstavlja izbor slik na steklo iz muzejske zbirke SEM, ki trenutno obsega 633 predmetov. Izbor je pričevalen z vidika provenience in motivike slik, dopolnjujejo ga predloge za slikanje na steklo.

Zgodba o izgubljenem sinu. Slika na steklo, 19. stol., 42,5 x 37 cm. Selška delavnica, Selca v Selški dolini.