Slovenski etnografski muzej

Belo zlato: Zgodbe o bombažu. Foto: Jošt Franko / Pulitzer Center.
Kje 
Prvo nadstropje razstavne hiše
Od 
19. januar 2023
Do 
20. avgust 2023


Belo zlato: Zgodbe o bombažu

To je zgodba o surovini, ki je soustvarila globalni kapitalistični sistem in s tem sooblikovala svet, v katerem živimo. To je zgodba o bombažu.

Gojenje bombaževca ima večtisočletno zgodovino. Središča pridelovanja bombaža so bila sprva v Aziji, Afriki in Južni Ameriki, v evropski tekstilni proizvodnji in potrošnji pa sta dolgo prevladovala lan in volna. V 18. stoletju so Evropejci uveljavili nove oblike organizacije proizvodnje, trgovine in potrošnje bombaža, ki so v globalne tokove te surovine pritegnili različna svetovna območja. Industrijska revolucija je do tedaj razpršene svetove bombaža povezala v bombažni imperij s središčem v Evropi, kot je ta sistem poimenoval zgodovinar Sven Beckert.

Razstava zgodbo bombaža osvetljuje z dvema zbirkama SEM iz začetka 20. stoletja: z misijonarsko zbirko iz Bengalije v vzhodni Indiji in z zbirko barona Antona Codellija in njegovega sodelavca Lea Poljanca iz Toga. Nastali sta kot stranski produkt siceršnjega udejstvovanja njunih zbiralcev v obeh deželah – pokristjanjevanja in vzpostavitve prve radiotelegrafske postaje med takratnim Togolandom in nemškim kolonialnim imperijem. Izbrani predmeti, kot so tekstilni izdelki ter indijski tiski božanstev in motivov iz vsakdanjega življenja, pa tudi fotografsko in filmsko gradivo, osvetljujejo proizvodnjo bombaža in oblačilno kulturo v Indiji in Togu.

Razstava predstavlja tudi sodobne izzive pridelovalcev bombaža, ki so tesno vpeti v globalni kapitalistični sistem. V začetku leta 2022 sta se v indijski zvezni državi Odiša in v afriški Republiki Togo s pridelovalci bombaža in drugimi akterji v tej industriji pogovarjali dr. Kanika Gupta (Indija) in Ana Reberc (Slovenija). Med težavami, ki sta jih prepoznali, so spremenjeni vremenski vzorci zaradi podnebnih sprememb, krčenje gozdov za pridobivanje novih zemljišč za gojenje bombaža, finančne težave kmetovalcev, ki ob slabih letinah zapadejo v dolgove, in zdravstvene težave zaradi uporabe pesticidov. Njune raziskovalne izsledke izpostavlja avdiovizualno gradivo.

Vabljeni k raziskovanju dodatnih zgodb ob razstavi Belo zlato, ki osvetljujejo preteklo in aktualno dogajanje na področju pridelovanja bombaža. Ob razstavi pripravljamo tudi bogat spremljevalni program. Spremljajte nas na spletišču Belo zlato. Vozlišče vsebin ob razstavi.

Razstava je nastala v sklopu projekta Etnografski muzeji in muzeji svetovnih kultur kot prostori skrbi (2019–2023), ki ga sofinancira program Ustvarjalna Evropa.

Intervju s Tino Palaić na Radiu Agora

Tisk prikazuje predilko iz Pundžaba, ki v družbi dveh otrok prede na kolovrat. Natisnjen je bil leta 1931. Indijska zbirka tiskov, SEM. Domačini prodajajo bombaž na tržnici. Foto: Leo Poljanec, 1911-1914. Dokumentacija SEM. Ostanki železniške proge, ki so jo v Loméju, glavnem mestu Toga, zgradili Nemci v času, ko je bil Togo nemška kolonija. Foto: Ana Reberc, 2022.Tkalska delavnica v indijski zvezni državi Kerala. Foto: Kanika Gupta, 2022.

Povezani dogodki

Belo zlato, vodeni ogled s kustosinjo razstave Tino Palaić in gostjo Ano Reberc
17.06.2023
Spoznajte zgodbo o surovini, ki je soustvarila globalni kapitalistični sistem in s tem sooblikovala...
Prvo nadstropje razstavne hiše
sobota, 17. junij 2023 - 20:00
Foto: Jošt Franko
18.05.2023
Spoznajte zgodbo o surovini, ki je soustvarila globalni kapitalistični sistem in s tem sooblikovala...
Razstavna hiša
četrtek, 18. maj 2023 - 18:00
Indijski tiski, začetek 20. stoletja, zbirka SEM. Tisk prikazuje predilko iz Pundžaba, ki v družbi dveh otrok prede na kolovrat. Natisnjen je bil leta 1931
20.04.2023
Spoznajte zgodbo o surovini, ki je soustvarila globalni kapitalistični sistem in s tem sooblikovala...
Razstavna hiša
četrtek, 20. april 2023 - 18:00
Tkanje na statve, Togo. Fotografija na steklo. Avtor Leo Poljanec, 1911-1914. Dokumentacija SEM
16.02.2023
Spoznajte zgodbo o surovini, ki je soustvarila globalni kapitalistični sistem in s tem sooblikovala...
Razstavna hiša
četrtek, 16. februar 2023 - 18:00
Belo zlato: zgodbe o bombažu. Foto: Jošt Franko / Pulitzer Center.
19.01.2023
Prijazno vas vabimo na odprtje razstave Belo zlato: zgodbe o bombažu, ki bo v četrtek, 19. januarja...
Pritličje razstavne hiše
četrtek, 19. januar 2023 - 18:00