Slovenski etnografski muzej

Dr. Boris Kuhar v Tunisu
When 
Wednesday, 21. March 2018 - 18:00
Duration 
1 hour
Contact 
386 (0) 1 300 87 50 GSM: 386 (0) 31 728 955
Price 
Vstop prost

Vodstvo po razstavi: Afrika in Slovenija. Preplet ljudi in predmetov

Po razstavi bosta vodila njena soavtorica Anja Koren in dr. Boris Kuhar, ki je bil od leta 1962 do leta 1987 direktor SEMa. Pod njegovim vodstvom je bil leta 1964 kot oddelek SEM ustanovljen Muzej neevropskih kultur v Goričanah pri Medvodah. Muzej se je skozi urejanje in publiciranje gradiva ter razstavljanje lastnih in gostujočih zbirk odzival na medkulturne stike. Dr. Boris Kuhar pa se je tudi skozi številna potovanja v različne afriške države srečeval z bogatimi kulturami, njegova zvesta sopotnica na potovanjih pa je bila kamera.

 

Razstava se dotika obdobja 70ih in 80ih let prejšnjega stoletja, konkretneje obdobja gibanja neuvrščenih. V tem času so slovenski strokovnjaki odhajali na delo tudi v različne afriške države in nekateri med njimi so zbirali predmete, ki so danes del afriške zbirke SEMa. Skupaj z njihovimi zbiralci so predstavljeni na prvem delu razstave.

Drugi del razstave je posvečen petim slovenskim Afričanom, ki so v tem obdobju prišli v Slovenijo zaradi študija, tu ostali, si ustvarili družine in uspešne poklicne kariere, ter pripovedim o njihovih osebnih predmetih.

Razstava je nastala v okviru projekta SWICH – Sharing the World of Inclusion, Creativity and Heritage, ki ga sofinancira program Ustvarjalna Evropa.