Slovenski etnografski muzej

Datum objave 
23. junij 2015
Kaj 
Novice

Slovenski etnografski muzej sodeluje v evropskem projektu SWICH

SWICH – Sharing a World of Inclusion, Creativity and Heritage. Ethnography, Museums of World Culture and New Citizenship in Europe

V projektu SWICH se bo deset evropskih partnerjev ukvarjalo z vsebinami, ki se navezujejo na vlogo etnografskih / etnoloških muzejev v naglo spreminjajoči se evropski družbi. Projekt, financiran iz programa Ustvarjalna Evropa, poteka od novembra 2014 do septembra 2018 in temelji na rezultatih dveh predhodnih projektov Etnografski muzeji in svetovne kulture (Ethnography Museums and World Cultures – RIME) in READ ME I & II, ki sta se ukvarjala s prihodnostjo etnografskih / etnoloških muzejev. V fokusu aktualnega projekta so vizionarske prakse v kontekstu post-migrantskih družb. Projekt želi povečati vlogo in vidnost etnografskih / etnoloških muzejev in muzejev svetovnih kultur kot središč kulturnih srečevanj, odprtih diskurzov, ustvarjalnih inovacij in produkcije znanja, temelječih na transnacionalnem in internacionalnem sodelovanju.

Globalizacija in migracije prispevajo k raznolikosti evropske družbe, za njene prebivalce so zato značilne naraščajoče raznolike kulturne identitete. Etnografski / etnološki muzeji morajo zato odsevati te nove okoliščine in rekontekstualizirati svoje zbirke v smislu odražanja raznolikosti svetovnih kultur v luči teh globalnih in transnacionalnih sprememb.