Slovenski etnografski muzej

Afganistanska deklica. Foto: Mare Lakovič.

Slovenski etnografski muzej odpira vrata razstavi Afganistan – slovenski pogledi

Sporočilo za javnost
Ljubljana, 18. maj 2017

V četrtek, 25. maja 2017 ob 18.00 bo v SEM slavnostno odprtje velike razstave Afganistan – slovenski pogledi, prve etnološke razstave v Sloveniji, ki ponuja vpogled v Afganistan in njegovo pestro etnično podobo.

Razstava je nastala v sodelovanju s številnimi ustanovami in posamezniki. Med njimi je tudi Muzej za Azijo in Pacifik iz Varšave, ki je za razstavo posodil dragoceno zbirko predmetov o raznoliki tradicijski kulturi te dežele. Njeno izvedbo je omogočilo Ministrstvo za kulturo RS, odprl jo bo minister za kulturo, gospod Anton Peršak, slavnostni govornik pa bo dr. Danilo Türk.

Razstavni projekt je v Slovenskem etnografskem muzeju zastavil mag. Ralf Čeplak Mencin, avtor in kustos razstave. S poglobljenim strokovnim delom je zbiral podatke in gradivo v Sloveniji, Evropi in v Afganistanu ter razprl pahljačo pestre in pisane zgodovine dežele na križišču kultur. Pri tem je nastal izjemen arhiv 7000 fotografij, 28 zgodb in več kot 400 predmetov. Pri raziskovanju so ga navdihovali tudi slovenske popotnice in popotniki, ki so v zadnjih desetletjih prejšnjega stoletja odkrivali Afganistan na t. i. hipijevski poti ali ga obiskali kot mirovni posredniki, alpinisti, aktivisti ipd. Predmeti njihovih zasebnih zbirk z zgodbami so na ogled na razstavi skupaj z afganistansko zbirko iz Varšave.

Že lani oktobra (2016) je kot predhodnica razstavi in njena najava pod istim naslovom izšla obsežna knjiga Afganistan – slovenski pogledi z zgodbami Slovenk in Slovencev o njihovi osebni izkušnji Afganistana. Knjigo je založil in izdal Slovenski etnografski muzej, njen urednik in soavtor je prav tako mag. Ralf Čeplak Mencin, kustos za Azijo, Avstralijo in Oceanijo v SEM.

Med razstavljenimi predmeti, pričevalnimi o raznoliki tradicijski kulturi Afganistana od 19. do 20. stoletja so: glasbila, oblačila, orožje, nakit, zemljevidi, akvareli, izdelki iz poldragih kamnov, znamke, bankovci, popotniški dnevniki, osebni predmeti slovenskih vojakov in beguncev, begunski šotor ...

Razstava nas popelje skozi dvanajst poglavij: Afganistan so ljudje, Kje leži Afganistan, Kako se je spreminjal Afganistan, Afganistan doma, Afganistanska kultura, Slovenska vojska v Afganistanu, Daleč od doma, Afganistan in droge, Na tem svetu nismo sami, Brez meja (Eva Petrič), Opolnomočenje Afganistank in Ne pozabimo na Afganistan. Razstavljene vsebine povezuje in nadgrajuje sonorična instalacija Spevi neobstoja avtorice Hanne Preuss.

Spoznavanje Afganistana in načina življenja njegovih prebivalcev predstavljajo fotografije priznane slovenske fotografinje Mance Juvan in fotografov Arneta Hodaliča, Mareta Lakoviča, Boruta Krajnca in še enaindvajsetih Slovenk in Slovencev, ki so bili v Afganistanu. Razstava ponuja osem dokumentarnih filmov, med njimi tudi nagrajeni film Meje Damjana Kozoleta in film Le dihajoče bitje prosilca za azil Ahmada Adeliana. Razstavljena je umetniška instalacija  Brez meja Eve Petrič, ki predstavlja sobivanje ljudi in različnih kultur na skupnem planetu.

Razstava, obogatena s sodobno umetniško interpretacijo in pestrim spremljevalnim programom, opozarja na nujnost vračanja k bolj humani družbi in spodbuja razmišljanja o naši prihodnosti.

Kontaktni osebi:
mag. Maja Kostric Grubišić, Služba za komuniciranje, SEM, T: 01 / 3008 780, E: etnomuz@etno-muzej.si
mag. Ralf Čeplak Mencin, avtor in kustos razstave, SEM, T: 01 / 3008 791, E: ralf.ceplak@etno-muzej.si  

Vabilo