Slovenski etnografski muzej

Cepljenje
Datum objave 
22. september 2021
Kaj 
Novice
Kontakt 

Vabilo k zbiranju vicev ali "koronski humor" 2021

Zbiranje vicev humorja na temo virusov, epidemije, ukrepov in odnosov v družbi v času bolezni Covid-19 je prepoznaven projekt Slovenskega etnografskega muzeja iz leta 2020. Z zbiranjem koronskega humorja oz. vicev na temo koronavirusa nadaljujemo tudi v letu 2021. Vabimo vas, da nam pomagate pri zbiranju vicev, ki ji še naprej lahko pošiljate na vici.semuzej@gmail.com.

O projektu Koronski humor:
Spomladi 2020 je SEM ob razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 začel zbirati vice, povezane z omenjeno boleznijo in situacijo v kateri smo se znašli v času epidemije. Projekt je muzej poimenoval "Koronski humor" in v ta namen odprl poseben elektronski naslov na katerega ste lahko pošiljali vaše vice in jih lahko pošiljate še naprej.

Med tedensko zbranimi vici komisija, ki je bila ustanovljena v ta namen, pregleduje in pripravlja izbor najboljših petih šal tistega tedna, nato jih muzej preko spleta in družbenih omrežij deli z obiskovalci. Ko je vicev manj, komisija pripravlja izbor vicev na dva tedna ali mesečno, občasno pa vicev tudi »zmanjka« in objav vicev ni.

Zbrani in dokumentirani humor je odličen medij za razkrivanje doživljanja izrednih življenjskih razmer kot so karantena in samoizolacija, odnosi med spoloma, prepoved gibanja, delo od doma, šolanje na daljavo, vladni ukrepi, … V novih vsakodnevnih  situacijah in z različnimi omejitvami je posameznik pred različnimi izzivi. Vici pa so ogledalo trenutnega časa in na humoren način prikazujejo, kako se odzivamo na dogajanje okoli nas.

Do konca poletja 2021 je SEM zbral že skoraj 1.600 šal, projekt pa ima lepo podporo v javnosti, brez katere zbirka ne bi mogla nastajati.

Objava izbranih vicev

Projekt je bil poleti 2020 predstavljen obiskovalcem SEM na priložnostni razstavi Koronski humor: Vici v času epidemije COVID-19, kjer je SEM na domiseln način predstavil izbor najboljših šal.
 
Vice zbira(j)mo še naprej! Vabljeni k sodelovanju, saj je (kot pravi ljudska modrost) smeh pol zdravja!