Slovenski etnografski muzej

Koronski humor: Vici v času epidemije COVID-19
Kje 
Razstavna hiša
Od 
20. junij 2020
Do 
6. september 2020

Koronski humor: Vici v času epidemije COVID-19

Vice je Slovenski etnografski muzej začel zbirati v času epidemije covid-19 in jih prejel več kot 1000.

Zbrani in dokumentirani humor je odličen medij za razkrivanje doživljanja izrednih življenjskih razmer kot so karantena in samoizolacija, odnosi med spoloma, prepoved gibanja, delo od doma, šolanje na daljavo, …Na razstavi je predstavljen izbor vicev, ki so bili zbrani med 12. marcem in 31. majem 2020.

Med epidemijo koronavirusa smo se vsi znašli v novi situaciji, z različnimi omejitvami in pred različnimi izzivi. Tudi v Slovenskem etnografskem muzeju se je naše delo čez noč spremenilo. Kot družbeno odgovorna ustanova smo se vprašali, kako se odzvati, in predvsem, kako v dani situaciji pomagati ljudem. Po  navdihu slovenskega pregovora, da je smeh pol zdravja, smo začeli zbirati vice, ki so med nami krožili hitreje kot virus. Ljudi smo želeli razveseliti in vsaj delno razbremeniti vsakdanjih skrbi, bojazni, tesnobe in stresa, ki jih je povzročilo dogajanje epidemije. Hkrati smo želeli naša prilagojena vsakdanjik in praznik  evidentirati s pomočjo vicev, ki so del naše duhovne kulturne dediščine.

Običajno posredovanje vicev od ust do ust so zaradi prepovedi druženja nadomestili sodobni načini komuniciranja: elektronska sporočila, družbena omrežja, sms-i itd. Vici v Sloveniji krožijo v različnih jezikih (slovenščini, srbščini, hrvaščini, bosanščini, nemščini, angleščini, …). Tudi v več jezikih prejete vice na razstavi predstavljamo v slovenskem jeziku, da pa se ne bi izgubila sočnost njihovega sporočila, namenoma niso lektorirani.

V SEM sprejemamo in dokumentiramo vse šale, izbor pa je naloga uredniškega odbora, posebej oblikovanega za ta projekt. Po mnenju uredniškega odbora za vice je: »mejo med neokusno in še sprejemljivo šalo težko določiti, prav tako, kot je težko reči, kaj je smešno in kaj ni. Vic, ki je smešen sto ljudem, lahko prizadene čustva nekaj posameznikov. Zato se, še zlasti v tem občutljivem času, trudimo biti etični in nežaljivi.« Zaradi zanimanja se projekt zbiranja in dokumentiranja vicev v SEM nadaljuje.

Povezani dogodki

Jan Kreuzer
20.06.2020
Za Poletno muzejsko noč Slovenski etnografski muzej postavlja na ogled priložnostno razstavo...
Ploščad
sobota, 20. junij 2020 - 21:00