Slovenski etnografski muzej

Utrinki tradicij. Šege mariborskih Romov ob poroki in otroštvu
Datum objave 
1. februar 2023
Kaj 
Novice
Kontakt 

Utrinki tradicij. Šege mariborskih Romov ob poroki in otroštvu

Odprli smo priložnostno razstavo pripadnikov romske skupnosti iz Maribora, ki so s svojimi osebnimi predmeti orisali šege ob poroki in otroštvu.

V sklopu projekta Slovenska romska pot (2021-2023) so se pripadnice in pripadniki romske skupnosti iz Maribora pod mentorstvom kustosinje Tine Palaić iz Slovenskega etnografskega muzeja pogovarjali o dediščini in spominjanju. Najprej so obiskali SEM, kjer so si ogledali stalno razstavo Med naravo in kulturo. Ta jih je spodbudila k razmislekom o njihovih osebnih predmetih, povezanih s pomembnimi spomini iz njihovega življenja. Odločili so se, da bodo pripravili razstavo na temo šeg in navad ob poroki in otroštvu, ki se prenašajo iz roda v rod. S svojimi osebnimi predmeti so pričarali utrinke družinske tradicije, ki jo sami prepoznavajo kot pomembno v svojem življenju. Družine se pri obeleževanju šeg nekoliko razlikujejo, saj nekatere elemente prilagodijo svojim estetskim merilom in željam.

V projektno usposabljanje je bilo vključenih 14 udeležencev. Nekateri so se rodili v Sloveniji, tako v Mariboru kot Ljubljani, nekateri pa so se v Slovenijo preselili iz nekdanjih jugoslovanskih republik. Ena od udeleženk je kristjanka, ki obeležuje tako katoliške kot pravoslavne praznike, ostali se izrekajo za pripadnike islamske veroizpovedi. Vsak od udeležencev je v skupino prinesel svoje družinsko ozadje ter svoje spomine in izkušnje, ki so jih opredmetili z osebnimi predmeti. Pokazalo se je, da ne obstaja enotno razumevanje romske identitete. Prav zato se z izbranim predmetom vsak posameznik opredeljuje s šego in pripadajočo zgodbo, ki jo je izbral sam.

Razstavo z naslovom Utrinki tradicij. Šege mariborskih Romov ob poroki in otroštvu smo odprli v torek, 31. januarja, v prostorih Združenja EPEKA, socialno podjetje, v Mariboru. Na dogodku je vsak udeleženec predstavil svoj predmet in spomin ali izkušnjo, povezano z njim. Pripravili so tudi bogato pogostitev.

Razstavljene predmete bo ponovno možno videti v prihodnjih mesecih v SEM. Spremljajte nas!

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada.

Foto: Tina Palaić, Matej Tisaj, Branko Frangež, Jovanka Frangež

Utrinki tradicij. Šege mariborskih Romov ob poroki in otroštvuUtrinki tradicij. Šege mariborskih Romov ob poroki in otroštvuUtrinki tradicij. Šege mariborskih Romov ob poroki in otroštvuUtrinki tradicij. Šege mariborskih Romov ob poroki in otroštvuUtrinki tradicij. Šege mariborskih Romov ob poroki in otroštvuUtrinki tradicij. Šege mariborskih Romov ob poroki in otroštvuUtrinki tradicij. Šege mariborskih Romov ob poroki in otroštvuUtrinki tradicij. Šege mariborskih Romov ob poroki in otroštvu