Slovenski etnografski muzej

dr. Tanja Roženbergar, direktorica
Datum objave 
29. marec 2020
Kaj 
Novice

Top 5 preteklega tedna

Spoštovane obiskovalke, spoštovani obiskovalci,

SEM na spletni strani ponuja pestro paleto zanimivih vsebin, z izborom top 5 tedna pa vas želimo še posebej opozoriti na teme, ki so najbolj zaznamovale delo Slovenskega etnografskega muzeja v prejšnjem tednu.

Želimo si, da vam izbor gradiva prinaša nova znanja in vedenja o vrednotah  naše dediščine, vam nudi odmik v času krize in vas vsestransko obogati in opogumi. 

Slovenski etnografski muzej deluje od doma in je z vami doma.

dr. Tanja Roženbergar, direktorica


Za vas sem pripravila izbor TOP 5 PRETEKLEGA TEDNA. Vabim vas, da nam sledite na naši spletni strani in socialnih omrežjih, trudimo se za vas!

1. SEM JE STROKOVNO SODELOVAL PRI PRIPRAVI MULTINACIONALNE NOMINACIJE TRADICIJE REJE LIPICANCEV
Slovenski etnografski muzej je strokovno sodeloval pri pripravi multinacionalne nominacije Tradicije reje lipicancev za vpis na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, ki je bila ta teden oddana na sedež Unesca. Pri nominaciji so poleg Slovenije, ki je nominacijo tudi koordinirala, sodelovale še Avstrija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Madžarska, Italija, Romunija in Slovaška.

2. NAPOVED RAZSTAVE O BRANISLAVI SUŠNIK
Leto 2020 je posvečeno 100-letnici rojstva dr. Branislave Sušnik, slovenski znanstvenici, etnologinji in antropologinji, ki je živela in delala v Paragvaju. Njen rojstni dan je bil 28. marca. Slovenski etnografski muzej ob tem jubileju napoveduje osrednjo mednarodno razstavo »La Doktora, slovenska raziskovalka v Paragvaju«, ki jo načrtuje v novembru 2020.

3. ZBIRANJE VICEV ALI »KORONSKI HUMOR«
SEM od 20. marca naprej zbira vice oz. šale na temo koronavirusa, pandemije, izolacije. Nasmejmo se se daleč drug od drugega - skupaj! Če tudi sami poznate kakšno dobro šalo na to temo nam jo pošljite na Vici.SEMuzej@gmail.com.

4. SEM Z ZGODBAMI PREDMETOV
Kustosi SEM z vami delijo zgodbe predmetov po svojem izboru. Gre za predmete, ki imajo zaradi posameznikove zgodbe poseben pomen za naše zbirke. Vabimo vas, da prisluhnete zgodbam o življenjskih mejnikih in obdobjih, o šegah letnega cikla, o prostem času in o načinih preživljanja, o odnosu do preteklosti in o pripadnosti ljubljenim ljudem, skupnostim in prostorom.

5. SEM NA YOUTUBE KANALU
Oglejte si filmske zapise iz produkcije Slovenskega etnografskega muzeja, posnetkov pri katerih je SEM sodeloval ali bil producent. Vabljeni k ogledu!