Slovenski etnografski muzej

Čupa
Datum objave 
8. junij 2022
Kaj 
Novice

Filmi o izvoru Babčeve ribiške zbirke iz Nabrežine pri Trstu

Babčeva ribiška zbirka iz Nabrežine pri Trstu je ena redkih zbirk v Slovenskem etnografskem muzeju, ki se lahko pohvali kar s tremi filmi produkcije SEM.

Film Spomini nabrežinskega ribiča portretira nekdanjega ribiča Zdravka Caharijo Bačevega, ki je iz nostalgije na podstrešju družinske hiše ustvaril ribiško zbirko. Čupa, plovilo slovenskih ribičev predstavlja zgodbo edinega povsem ohranjenega morskega deblaka – Babčevo čupo Marijo in pomen čup za Slovence v Tržaškem zalivu na splošno. Spomini na strica ribiča je vzporednica prvemu filmu – po smrti Zdravka Caharije leta 2010 je skrb za družinsko ribiško zbirko prevzel njegov nečak Bogdan Petelin. Film zbirko prikazuje na podstrešju Babčeve hiše, tik preden je šla v Slovenski etnografski muzej v Ljubljani.

Spomini nabrežinskega ribiča

Raziskava in pogovor Polona Sketelj, snemanje in montaža Nadja Valentinčič Furlan, produkcija Slovenski etnografski muzej, 2004, prirejeno 2018, 13 min.

Čupa, plovilo slovenskih ribičev

Raziskava in scenarij Polona Sketelj in Nadja Valentinčič Furlan, režija, snemanje in montaža Nadja Valentinčič Furlan, produkcija Slovenski etnografski muzej, 2006, prirejeno 2018, 17 min.

Spomini na strica ribiča

Zasnova Polona Sketelj in Nadja Valentinčič Furlan, snemanje in montaža Manca Filak, produkcija Slovenski etnografski muzej, 2018, 14 min.