Slovenski etnografski muzej

Slovenski etnografski muzej odpira novo razstavo V duhu japonske tradicije

V duhu japonske tradicije

Sporočilo za javnost
Ljubljana, 10. maj 2017

Slovenski etnografski muzej odpira novo razstavo

V sredo, 17. maja 2017 ob 18.00 bo v Slovenskem etnografskem muzeju odprtje gostujoče fotografske razstave na japonskem živečega slovenskega umetnostnega zgodovinarja in fotografa Gorazda Vilharja.

Pod naslovom V DUHU JAPONSKE TRADICIJE: Matsuri - tradicionalni japonski festivali razstava z več kot 80 umetniškimi fotografijami predstavlja tradicionalne festivale (matsuri), kar pomeni zabavo prvenstveno avtohtonih Shinto bogov, občasno pa tudi čaščenje budističnih božanstev. Ti festivali so sestavljeni iz velikih in veličastnih molitev, procesij v starodavnih nošah, daritev, čajnih ceremonij, svetih plesov, borilnih veščin, očiščevanj, kot tudi predstav gledališča nō.

Za Vilharja je detajl bistveno pomembnejši od celotnega prikaza dogodka. Fotografira z očmi slikarja kar se odraža v močni kompoziciji, vplivu barve in teksture. Njegove podobe so ikonografski dokumenti japonske tradicije, kulture, religije, ki hkrati odsevajo nostalgijo japonskih želja duše po obrednem stiku z bogovi – japonski način življenja in opomin o pomembnosti ohranjanja tradicije v vseh pogledih.

Razstavo je podprlo Veleposlaništvo Japonske v Ljubljani.

S to razstavo se v mesecu maju začenja projekt Japonska med nami (JAPOM), ki ga je zasnoval Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete v Univerze Ljubljani in bo potekal od maja do oktobra 2017. Namen projekta je, v sodelovanju z več slovenskimi muzeji in drugimi institucijami, slovenski javnosti približati različne vidike japonske kulture in družbe in z njo povezanih multikulturnih odnosov. Projektu je pridružen tudi Slovenski etnografski muzej s to  razstavo in več prireditvami.

Ob razstavi Gorazda Vilharja in projektu JAPOM bo v SEM potekal pester program spremljevalnih prireditev. Ob  praznovanju Mednarodnega muzejskega dne bo v četrtek, 18. maja ob 10.30 po razstavi V duhu japonske tradicije vodil njen avtor Gorazd Vilhar. Ob 12.00 mu bo sledilo predavanje asist. dr. Klara Hrvatin (Oddelek za za azijske študije, FF) z naslovom V koži igralca gledališča nõ, ki bo predstvilo kaj imata skupnega gledališče nõ in rokoborba sumo. Isti dan ob 19.00 pa bo potekala demonstracija Chada, japonska tradicionalna priprava in pitje čaja. V ponedeljek, 22. maja ob 12.00 pa bo asist. dr. Klara Hrvatin predavala o estetiki gledališča nõ in njegovih konceptih. V okviru projekta bo v SEM tudi več sobotnih ustvarjalnih delavnic za otroke in sicer: 20. maj ob 16.00: Japonski duhovi med nami; 10. junij ob 16.00: Kakšen okus ima japonska glasba; 16. september ob 16.00: Japonska pripoveduje; 7. oktober ob 16.00: Izdelovanje papirja.

Prav tako gre opozoriti, da Slovenski etnografski muzej 25. maja 2017 ob 18.00 odpira vrata svoje osrednje razstave z naslovom Afganistan – slovenski pogledi, ki odstira poglede na pestro zgodovino in raznoliko kulturno dediščino Afganistana ter predstavlja način življenja v tej deželi v 19. in 20. stoletju.

Kontaktna oseba:  
Nina Zdravič Polič, SEM, T: 01 / 3008 780, E:  etnomuz@etno-muzej.si       
Klara Hrvatin, Oddelek za azijske študije FF, Projekt JAPOM, E: ribica_2000@yahoo.com

Deli