ČIPKAste vezi
21. junij 2016
Razstava
ČIPKAste vezi

Slovenski etnografski muzej odpira novo razstavo ČIPKAste vezi

Ob začetku poletja Slovenski etnografski muzej vstopa v svet čipk. Razstava ČIPKAste vezi ponuja obilje muzejskih čipk in s čipkami krašenih predmetov. S svojimi nitmi odstira nevidne vezi med različnimi časi, prostori in ljudmi … Odprtje razstave bo v torek, 21. junija 2016, ob 20.00 v Slovenskem etnografskem muzeju.

O razstavi
Čipka je samostojna luknjičasta tvorba iz tekstilnih in njim podobnih niti. V sebi nosi sporočila tehnike in strukture, izdelave in rabe, časovnih in prostorskih izmenjav in spremenljivih pomenov.
Zbirka čipk Slovenskega etnografskega muzeja sodi med največje tovrstne zbirke pri nas. Z nekaj predmeti je predstavljena tudi na stalni razstavi SEM Med naravo in kulturo, kjer dopolnjuje osnovno tipologijo krasilnih tehnik. Razstava ČIPKAste vezi te vsebine razširja na več razsežnosti dediščine čipk in z njimi povezanih vprašanj.

Prvo poglavje Dediščina: med muzejskimi poskusi reda in zasebnimi spomini govori o sporočilnosti muzejskih in zasebnih zbirk, iz katerih se lahko napajajo kreativnost in občutenja pripadnosti.
Sodelujejo: Gorenjski muzej Kranj, Loški muzej Škofja Loka, Mestni muzej Idrija, Mestni muzej Ljubljana, Muzej krščanstva na Slovenskem, Muzej Železniki, Muzej Žiri, Narodni muzej Slovenije, Pokrajinski muzej Koper, Pokrajinski muzej Maribor, Slovenski šolski muzej. Gradivo iz zasebnih zbirk: družina S. F., Ljubljana.

Drugo poglavje Dediščina nekega prostora: klekljarska tehnika kot temelj in vezivo nudi vpogled v mnogovrstne vezi in ustvarjalnosti, ki temeljijo na klekljarski dediščini pri nas.
Sodelujejo: čipkarske šole: Čipkarska šola Idrija, Čipkarska šola Železniki, Čipkarska šola Žiri;  klekljarska društva: Društvo klekljaric Koroške, Klekljarsko društvo Cvetke Žiri, Klekljarsko društvo Marjetica Cerkno; čipkarski projekti: Klekljane rože za brezjansko Marijo Pomagaj, Rastline Slovenije v čipki, Taborniška čipka, Živeti čipko, Zlate roke; rezultati sodelovanja med Narodoslovno tehniško fakulteto in Centrom za idrijsko dediščino; Vida Kejžar.

Tretje poglavje Čipkaste strukture: medij sodobnih iskanj predstavlja z različnimi oblikami poigravanje s čipkastimi strukturami  kot potencialno dediščino v nastajanju.
Sodelujejo: Oddelek za oblikovanje tekstilij na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, Katedra za oblikovanje tekstilij na Fakulteti za dizajn v Trzinu, Oddelek za tekstilne materiale in oblikovanje na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru; posamezniki: Manca Ahlin, Ksenija Baraga, Metod Črešnar, Elena Fajt, Tina Koder Grajzar.Jana Mršnik, Urh Sobočan.

V svojem izteku pod naslovom Čipka med osebno in skupno dediščino razstava z novo pridobljenimi 'čipkami z zgodbo' in s čipkami obiskovalcev SEM zaokroži v svoje izhodiščno sporočilo: čipka je opredmetenje mnogih skupnih in osebnih dediščin, ki jih soustvarjamo vsi.
Sodelujejo: Rampa Lab; darovalci, ki so se odzvali na naše povabilo z naslovom Moja čipka in geslom Sodelujem in soustvarjam dediščino čipk na Slovenskem.

Razstavo je spodbudil 17. svetovni kongres Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko (OIDFA - The International Bobbin and Needle Lace Organization), ki poteka v Ljubljani med 24. in 26. junijem 2016.

Razstavo je pripravila dr. Janja Žagar iz Slovenskega etnografskega muzeja v sodelovanju z Afrodito Hebar Kljun (OIDFA), sodelovalo pa je tudi več kot 30 zunanjih sodelavcev – posamezniki, institucije, društva ipd., ki se ukvarjajo s čipko.

Razstava ČIPKAste vezi bo na ogled do konca leta 2016, spremlja jo program vzporednih prireditev: Interaktivne vsebine za obiskovalce Tudi jaz ČIPKAm, Razstava v nastajanju, Moja čipka in Čipka kot spomin; programi in delavnice za otroke in odrasle ČIPKArije; prodajna razstava sodobnih čipkastih izdelkov ČIPKAsto; vodstva po razstavi, predavanja in predstavitve.

Kontaktna oseba:
dr. Janja Žagar, avtorica razstave, SEM (T: 01 300 87 88, E: janja.zagar@etno-muzej.si)