Slovenski etnografski muzej

Slovenski etnografski muzej in Ruski etnografski muzej, Sankt Peterburg odpirata razstavo Šamanizem ljudstev Sibirije

Foto: Konstantin Maslenikov, 1907/08, Šaman Fedor Polingus in njegovi duhovi pomočniki, vzhodna Sibirija, zbiralec A. Makarenko, © Ruski etnografski muzej

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej
Ljubljana, 11. april 2019

Slovenski etnografski muzej in Ruski etnografski muzej, Sankt Peterburg odpirata razstavo Šamanizem ljudstev Sibirije

V sredo, 17. aprila 2019, ob 19.00 bo v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) odprtje gostujoče razstave Šamanizem ljudstev Sibirije z zbirko iz Ruskega etnografskega muzeja. Prisostvovali mu bodo gostje iz Ruskega etnografskega muzeja - avtorici razstave dr. Valentina Gorbacheva in dr. Irina Karapetova ter namestnica direktorja Ruskega etnografskega muzeja ga. Elena Gerasimenko.

Pred odprtjem ob 18.30 bo na ploščadi pred SEM potekala uprizoritev Pomoč z umetnostjo ob spremljavi bobnov, ki jo bo izvedla skupina študentov Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani.

Razstava v SEM v Ljubljani je plod strokovnega sodelovanja SEM z Ruskim etnografskim muzejem iz Sankt Peterburga, enim največjih etnografskih muzejev v Evropi.  Ta v svojih zbirkah med drugim hrani več kot 60.000 muzejskih predmetov in 20.000 fotografij, ki predstavljajo kulturo prvotnih ljudstev Sibirije in ruskega Daljnega vzhoda, in tudi šamanizma, o katerem govori razstava.

Na razstavi v SEM je na ogled osemdeset redkih etnografskih predmetov in štirideset arhivskih fotografij, ki odslikavajo duhovno kulturo 15 (od 45) avtohtonih sibirskih ljudstev iz poznega 19. stoletja in prve polovice 20. stoletja.

Razstava je umeščena v program SEM kot muzeja za katerega je značilno dolgoročno posvečanje promociji kulturne raznolikosti. Slovenski etnografski muzej namreč stremi h komuniciranju spoznanj tudi o nam oddaljenih in malo poznanih kulturah, njihovih etničnih identitetah na globalni ravni, ki razkrivajo izjemno bogastvo materialne, družbene in duhovne kulture ter modrosti avtohtonih ljudstev sveta.

Kot je zapisala direktorica Slovenskega etnografskega muzeja dr. Tanja Roženbergar v predgovoru razstavnega kataloga: ''Vsebina te gostujoče razstave sledi enemu glavnih sporočil Slovenskega etnografskega muzeja in stalne razstave Med naravo in kulturo. Ta govori o enoviti skladnosti človeka z naravo in o posameznikovem razumevanju in sprejemanju sveta kulture v kontekstu celotnega univerzuma, tudi med demonskimi, svetimi, nadnaravnimi in pravljičnimi, mitičnimi, mitološkimi in mističnimi svetovi.''

Razstava Šamanizem ljudstev Sibirije razkriva šamanizem kot edinstveni fenomen svetovne civilizacije, ki se v različnih oblikah in različnih časih pojavlja v Aziji, Evropi in Ameriki od kamene dobe do danes. Razstava se osredotoča na oblike šamanizma avtohtonih ljudstev Sibirije in ruskega Daljnega vzhoda, katerega nosilci so šamani - posredniki med nebom in zemljo. Sibirska ljudstva so imela šamane za posebne ljudi, ki so znali komunicirati z božanstvi in duhovi.

Razstava osvetljuje bistvene sestavine šamanizma, za katerega je značilno posebno pojmovanje zgradbe sveta, sestavljenega iz treh delov – zgornjega (neba, kjer prebivajo bogov), srednjega (zemlje, kjer živijo ljudje) in spodnjega (podzemlja umrlih). Med seboj sopovezanih z osrednjo osjo (axis mundi). Simbol te svete navpičnice je drevo sveta, iz katerega si je šaman izdelal svoj boben.

Šaman je veljal za osebo, ki so jo izbrali duhovi, saj je zmogel vzpostaviti stik z duhovnimi bitji vseh treh svetov. V obredu, imenovanem kamlanje, je dosegel zamaknjenost, v kateri je prečil svet duhov. Bil je posrednik med človekom, naravo in svetim svetom, naseljenim z duhovi, in stremel je k sožitju narave in človeštva. Bil je skrbnik redkih znanj in tradicij in je imel bistveno vlogo v življenju skupnosti, v katero se je prek obredov vključeval v njene družbene, gospodarske in duhovne aktivnosti. Pri obredih so šamana spremljali predniki in njegovi duhovni pomočniki.

Razstava seznanja z mitološko podobo sveta, s predstavami o duši, z vlogo šamana in njegovim ritualnim obredjem (npr. povezanim z lovom, zdravljenjem, družinskim življenjem) ter odstira povezave šamanizma s krščanstvom in budizmom.

Prikazane so obredne oprave šamanov ljudstev Evenkov, Čukčev in Udehov ter kakazijske šamanke. Okrašene so s podobami duhov in z amuleti, ki so imeli v njihovi praksi poseben pomen, in pripomočki (boben, tolkalo, paličice idr.) kot  ponazorila šamanovega statusa in njegove svete moči. Izjemno je poslikano ogrinjalo iz ribje kože z antropomorfnimi liki šamanskih prednikov in duhov, ki si ga je šaman nadel za obredni ritual, namenjen porodnici - materi bodočega šamana.

Med razstavljenimi predmeti sta tudi risbi šamanke, ki predstavlja mitološko strukturo sveta in rojstvo njene moči, drugi raznovrstni predmeti in šamanski atributi (figurice podob duhov – pomočnikov in šamanovih zavetnikov), šamanska naglavna pokrivala in maske. 

Predstavitev svetih predmetov skupaj s fotografijami in zvočnim filmom o šamanskih ekstatičnih obredih odslikava navdihujočo značilnost sibirskega šamanizma, ki se kaže v nerazdružljivi povezavi med človekom, naravo in kulturnim izročilom.

Pri pripravi gostovanja razstave Šamanizem ljudstev Sibirije v Slovenskem etnografskem muzeju so  sodelovali številni muzejski strokovnjaki. Razstavo Ruskega etnografskega muzeja  sta zasnovali dr. Valentina V. Gorbacheva in dr. Karina Yu. Solovyeva; kustodinja razstave je dr. Valentina V. Gorbacheva s številnimi sodelavci. V Slovenskem etnografskem muzeju je projekt vodila muzejska svetnica in kustodinja Nina Zdravič Polič s sodelavci. Arhitekturo in oblikovanje razstave je ustvarila mag. Jasna Kralj Pavlovec, grafično oblikovanje in vizualno podobo razstave pa Danijela Grgić.

Poglobljeno vsebinsko dopolnilo z besedili ruskih strokovnjakinj šamanizma v prevodu v slovenščino in angleščino predstavlja katalog razstave oz. vodnik po razstavi, ki ga je uredil, izdal in založil.

Razstavo spremlja od maja do oktobra pester program tematskih dogodkov, ki bodo potekali v času razstave. Podpornika in sodelujoči ustanovi pri programu sta: Ruski center za znanost in kulturo v Ljubljani in Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani.

Razstavo so podprli tudi: Forum Slovanskih kultur, Veleposlaništvo Ruske Federacije v R. Sloveniji, Expedition of Sardar S. Sardarov. Medijski partnerji so: RTV SLO Val 202, In Your Pocket Slovenia, TAM-TAM, DPG.

Razstava bo na ogled do 20. oktobra 2019.

Kontaktna oseba:
Nina Zdravič Polič, Slovenski etnografski muzej
Vodja projekta in kustodinja razstave v SEM
nina.zdravic@etno-muzej.si, etnomuz@etno-muzej.si
T: 01 / 3008 780
www. etno-muzej.si  

Vabilo na odprtje razstave Šamanizem ljudstev Sibirije
Deli