Slovenski etnografski muzej

Jahalna šola Kobilarne Lipica. Foto: Vid Rotar, 2020

Podobe konjev in ljudi

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej                        
Ljubljana, 29. november 2022

Fotografska razstava  
Podobe konjev in ljudi
Slovenski etnografski muzej, 3. december 2022–29. januar 2023

Slovenski etnografski muzej (SEM) v soboto, 3. decembra, na Ta veseli dan kulture, daje na ogled fotografsko razstavo Podobe konjev in ljudi. Fotografska razstava dopolnjuje letošnjo osrednjo razstavo SEM Sveti konji – nebesni jezdeci. Na prvem delu razstave je na ogled izbor črno-belih fotografij iz fototeke SEM, drugi del razstave, ki je nastal v sodelovanju s Kobilarno Lipica, pa na sodobnih barvnih fotografijah prikazuje tako lipicance, kot ljudi, ki v Kobilarni Lipica skrbijo zanje.

ČLOVEK IN KONJ
Izbor fotografij iz fototeke Slovenskega etnografskega muzeja izpostavlja povezanost konjev s človekom in z njegovimi šegami življenjskega in letnega cikla. Predstavlja konje kot pogoste spremljevalce vsakdanjega in prazničnega življenja, predstavlja čas, ko so konji človeku služili kot glavno prevozno sredstvo, mu bili v pomoč pri vsakdanjih kmečkih opravilih. S konji si je človek pomagal pri delu v gozdu in nenazadnje človeka spremljal na veselih in žalostnih dogodkih. Prikazani so tudi s konji povezani poklici - tisti, ki so z uporabo sodobnejših delovnih strojev in prometnih sredstev zapadli v pozabo, na primer kovač, kolar, furman.
Ohranjanje spomina in naše skupne dediščine je ena od glavnih nalog Oddelka za dokumentacijo SEM, ki v svoji bogati fototeki hrani številne fotografije, na katerih so za vedno ujete podobe naše izginjajoče tradicije in praks, ki so v preteklosti predstavljale nekaj običajnega in vsakdanjega, danes pa so čudovit spomin na pretekle dni.
Avtorji fotografij so deloma kustosi SEM, ki so pri svojem raziskovanju na terenu v 2. polovici 20. stoletja zabeležili določene trenutke, deloma pa so fotografije del že prepoznanih SEMovih fotografskih zbirk Petra Nagliča, Vekoslava Kramariča, Frana Vesela in drugih iz 1. polovice 20. stoletja.

LJUDJE IN KONJI V LIPICI
Skozi trmasto kljubovanje lipicancev v včasih neprijaznih vremenskih pogojih, a vendarle ob vseh naravnih lepotah, ki jih sicer ponuja kraška pokrajina, črpajo navdih za svoje delo zaposleni v Lipici. Delo z lipicanci jim pomeni posebno čast, ki seže dlje od vsakodnevnih opravil. Nase gledajo kot na viteze v službi negovanja tega dragocenega dela svetovne kulturne in naravne dediščine. Njihova predanost pri izpolnjevanju tega poslanstva in skrb za podrobnosti ter dovršenost jih delajo mojstre ustvarjanja in ohranjanja vsega lepega, kar krasi Lipico.
Sodobno fotografsko gradivo iz dokumentacije Kobilarne Lipica je posvečeno konjem in ljudem iz Kobilarne Lipica in izpostavlja lipicance kot najbolj dragoceno pasmo konj v Sloveniji. Priča o številnih zgodbah vsakdana kobilarne, tudi tistih skritih, ki se prenašajo iz roda v rod.

KOLOFON:
Razstavo Podobe konjev in ljudi je pripravil Slovenski etnografski muzej, zanj Natalija Polenec, v sodelovanju s Kobilarno Lipica, zanjo Tatjana Vošinek Pucer.
Kustosa: Miha Špiček, Blaž Verbič, SEM

KONTAKT
Miha Špiček, kustos SEM, E: miha.spicek@etno-muzej.si, T: 01 / 300 87 33
Blaž Verbič, kustos SEM, E: blaz.verbic@etno-muzej.si, T: 01/ 300 87 39
Aaron Uazeua, Kobilarna Lipica, Aaron.Uazeua@lipica.org
Služba za komuniciranje SEM, E: etnomuz@etno-muzej.si, T: 01 / 3008 700