Slovenski etnografski muzej

Odprtje razstave PhotoMagic ob festivalu Fotonični trenutki 2016 v SEM

Datum objave 
25. maj 2016
Branko Lenart

Ob mednarodnem festivalu sodobne fotografije Fotonični trenutki 2016, katerega producent je PHOTON, gosti Slovenski etnografski muzej fotografsko razstavo PhotoMagic – Stane Jagodič, Gábor Kerekes, Branko Lenart.

Odprtje razstave bo v četrtek, 2. junija 2016, ob 18.00 v Slovenskem etnografskem muzeju (upravna muzejska hiša) na Metelkovi.

Razstava je poklon leta 2014 preminulemu madžarskemu fotografu in umetniku Gáborju Kerekesu, katerega obsežni ustvarjalni opus je širši evropski javnosti še vedno dodobra nepoznan.

Projekt PhotoMagic pa bo poleg njegovih stvaritev predstavil tudi izbor del iz opusov dveh sorodno usmerjenih mednarodno prepoznavnih fotografskih ustvarjalcev, Staneta Jagodiča in Branka Lenarta, katerih avtorski pristop do fotografije je podobno raziskovalen in eksperimentalen.

Gábor Kerekes (1945–2014) je bil eden najpomembnejših madžarskih in evropskih fotografov, ki so se v preteklih 30 letih udejstvovali na področju umetniške fotografije. Sprva so ga zanimali tehnični aspekti fotografije, ki so se postopoma razvili v metaforične reprezentacije odnosa med umetnostjo in znanostjo. Kerekeseva dela se na ontološki in epistemološki ravni ukvarjajo z mejami človeškega zaznavanja ter iščejo prostor v univerzumu skozi raziskovanje značilnosti človeških senzornih organov, še zlasti tistih, ki nam najbolj pomagajo pri zaznavanju okolice – oko, uho in možgani. V svojih delih je združeval tako magični kot racionalni pristop, zato ostaja inspiracija mlajšim generacijam umetnikov in strokovnjakov s področja vizualnih umetnosti.

Stane Jagodič (1943) se od sredine 60. let 20. stoletja udejstvuje na različnih področjih in kontekstih likovne umetnosti. Leta 1970 je po opravljeni diplomi na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani postal eden najprodornejših umetnikov s prepoznavnim avtorskim izrazom v Jugoslaviji. V njegovem nenehno dopolnjujočem se opusu je privzemal najrazličnejše ustvarjalne koncepte in se posluževal široke palete medijev, kot so fotografija, slikarstvo, grafika, risba, perfromans, asemblaž in instalacija. Jagodič je bil soustanovitelj in gonilna sila Grupe Junij (1970–1985), široke umetniške platforme, ki je združevala številne pomembne domače in mednarodne umetnike.

Branko Lenart (1948) je eden od ustanoviteljev avantgardnega umetniškega društva “Graška šola fotografije”, skupine umetnikov, povezanih z galerijo Forum Stadtpark. V svoji kontinuirani seriji Hand:Work je privzel osnovne dadaistične principe soočanja vizualnih in besedilnih elementov, kjer tekst sprva deluje kot dopolnilni komentar fotografije, medtem ko kasneje postane njen integralni del. Lenart tako že vrsto let raziskuje naravo umetniškega dela, semantične značilnosti jezika in neposredne reference prelomnih fenomenov v zgodovini sodobne umetnosti.

Kontaktne osebe    
Slovenski etnografski muzej
Nina Zdravič Polič
T: 01 300 87 00
E: etnomuz@etno-muzej.si

Photon
Dejan Sluga, kurator
T: 040 168 023
E: dejan@photon.si

Deli