Slovenski etnografski muzej

Vtisi 30
Kje  
Kulturni dom Alberta Sirka v Križu pri Trstu
Kaj 
Gostovanja
Od 
2. april 2022
Do 
22. maj 2022
SEMNUK30 let samostojnosti SlovenijeMinistrstvo za kulturo

Vtisi 30

Razstava Vtisi 30, Spomini Slovenk in Slovencev po svetu na priznanje samostojne Slovenije, ki je bila v drugi polovici leta 2021 na ogled v SEM in sta jo ob 30. obletnici samostojne Slovenije pripravila SEM in Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK), na pobudo Ribiškega muzeja tržaškega primorja gostuje v Kulturnem domu Alberta Sirka v Križu pri Trstu med 2. aprilom in 8. majem 2022.

Prelomni čas z razglasitvijo neodvisne države pred 30 leti se je Slovencem VTISnil v spomin. SEM in NUK sta v raziskavi VTISI 30 k sodelovanju povabila rojake, ki med osamosvajanjem Slovenije niso živeli v matični domovini, da podelijo razmišljanja o tem edinstvenem obdobju. Odzvalo se je 67 posameznikov različnih kulturnih, strokovnih in družbenih ozadij ter različnih starostnih skupin. Vtise so prispevali Slovenci iz slovenskega zamejstva, držav nekdanje Jugoslavije, Evrope, Amerik, Azije, Avstralije ter povratniki v matično domovino.  

Razstava z globalnim pregledom predstavlja izsek iz svetovnega zemljevida spominov, občutenj in dogodkov ob osamosvojitvi Slovenije med Slovenci, ki živijo po svetu, in tistimi, ki so se vrnili v samostojno Slovenijo. V zmanjšanem obsegu predstavlja pričevanja s Tržaškega in Goriškega ter osebne spomine nekaterih rojakov po svetu na ta čas.

Na razstavi je razstavljen tudi izbor gradiva iz zbirke NUK, ki so ga ob osamosvojitvi Slovenije ali kasneje kot spominsko literaturo pripravili in izdali Slovenci po svetu. Prelomni čas je zabeležen v proznih delih, odmeva pa tudi v verzih in različnih dokumentih ter spominskem gradivu.

Razstava VTISI 30 je na ogled od 2. aprila do 8. maja 2022 v Kulturnem domu Alberta Sirka (Ribiški muzej tržaškega primorja, Križ/ Santa Croce 61, Trst, Italija) v delovnem času: sobota - nedelja 11.00 - 13.00, za skupinske oglede po dogovoru (vsaj 10 oseb) na info@ribiski-muzej.it.

Razstavo sta pripravila Slovenski etnografski muzej (SEM) in Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK). Avtorici razstave: dr. Tanja Roženbergar (SEM) in Helena Janežič (NUK).

Avtorice in avtorji vtisov na razstavi:
Italija: dr. Jože Pirjevec, dr. Miran Košuta, Erika Jazbar, Franco Cossutta, Ivo Jevnikar, Jasna Simoneta, Martina Repinc, Miroslav Košuta, Vera Tuta. Druge države: Ana Matusinovič (Hrvaška), Anica in Lojze Markič (Avstralija), Breda Strojin Willkinson (Velika Britanija), dr. Janez Zorec (Francija) (Francia), Jože Stražar (Švedska), Jožejka Debeljak Žakelj (Argentina), Lučka Koščak Kaegi † (Švica), Marija Ahačič Polak (Kanada), Milka Olip (Avstrija), Mira Kosem Borštnik (ZDA).

Arhitektura in grafično oblikovanje razstave: TAK Kolektiv
Prevod: Ivana Suhadolc
Lektoriranje uvodnega besedila: Vilma Kavšček
Komuniciranje: mag. Maja Kostric Grubišić, mag. Irena Plešivčnik