Slovenski etnografski muzej

Vrata pripovedujejo - foto Marina Lekič: Dioklecijan
Kje 
Kavarna SEM
Od 
3. december 2013
Do 
29. maj 2014
Koordinatorka razstave
Maja Kostric

Vrata pripovedujejo

Razstava Marine Lekič v Kavarni SEM

Naše hiše, vrata in okna so del nas. Del naših življenj, osebnosti, sreče in ne nazadnje tudi naše ogledalo. Za njimi se skrivamo, skozi njih stopamo v svet. Ko hodim okrog jih opazujem in se mi zdi, da mi pripovedujejo svoje zgodbe. Včasih čudovite, enkrat duhovite, tudi žalostne in indiferentne, vsekakor pa vredne posluha.

Pred nami so vrata, ki sem jih posnela na potovanjih po Evropi. Med mnogimi sem se za mojo zgodbo odločila za tista vrata, katerih zgodbe so me najbolj pritegnile. Ob pogledu na njih sem začutila, kaj se dogaja tam notri, kakšni ljudje so za njimi in kakšne usode so jih doletele, da so odšli kdo ve kam in kdo ve zakaj. Kot knjige so, polne zgodb. Le odpreti jih je treba in beremo zgodbo mojega, naših in vaših življenj.

Marina Lekič

rojena Peran je po končani gimnaziji v rojstnem Splitu diplomirala na arhitekturi v Ljubljani, kjer živi in dela. Prve resne korake v fotografiji  je naredila v času daljšega bivanja v ZDA, na Univerzi v Gainsvillu, Florida. Po povratku v Ljubljano se je pridružila foto sekciji Delo in ji ostala zvesta vse do danes.

Arhitektura in fotografija sta njeni področji stalnega interesa. Kot fotografinja z diplomo je doslej sodelovala na več kot 150 skupinskih razstavah, pripravila je šestnajst samostojnih razstav. Odmevna razstava "Ljubezen, spomin, opomin" je v treh letih, po prvi predstavitvi v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani, obiskala Lendavo, Sinj, Banja Luko - Regionalna konferenca za zaščito kulturne dediščine, Bol na Braču, Maribor – EPK, Dubrovnik - teden evropske kulture in nazadnje Split. Za svoja dela je prejela 27 nagrad in priznanj. Posebej ponosna je na uvrstitev fotografije SREČA v enciklopedijo slovenske fotografije "Akt na Slovenskem".