Slovenski etnografski muzej

Dr. Niko Zupanič levo na fotografiji
Kje 
Upravna hiša
Od 
1. december 2016
Do 
28. februar 2017
Kustos 
Mojca Račič
Razstava je na ogled v odpiralnem času upravne hiše, to je med tednom od 8.00 do 18.00.
Vstop prost!

Svetovljan iz Gribelj

Dr. Niko Zupanič (Griblje, 1. 12. 1876 – Ljubljana, 11. 9. 1961)

Razstava ob 140. obletnici rojstva ustanovitelja Slovenskega etnografskega muzeja

Na razstavi je prikazana bogata življenjska in poklicna pot etnologa, antropologa in politika dr. Niko Zupaniča. Poleg javnega delovanja je na razstavi odstrt tudi delček njegovega zasebnega življenja.

Separatni odtisi njegovih prispevkov, objavljenih v domačih in številnih tujih publikacijah, uradni dokumenti, pisma in nekateri drugi osebni predmeti Nika Zupaniča nas vodijo od njegovih rojstnih Gribelj preko Novega mesta na Dunaj, pa v Ljubljano in Beograd, Atene, Rim, Pariz, London, Bruselj, Prago, Berlin, Cleveland … V svojem življenju je imel Zupanič stike s številnimi znanstveniki, politiki in umetniki. Zato lahko na sprehodu po razstavi »srečamo« Jovana Cvijića, Mihajla Pupina, Nikolo Pašića, Bogumila Vošnjaka, Tomáša Masaryka, Otona Župančiča, Ivana Vavpotiča in druge njegove sodobnike ... pa tudi prebivalce Bele krajine, Kosova, Bitole in hrvaških vasi v Grčiji ter turške vojne ujetnike in številne druge, ki jih je Niko Zupanič preučeval in fotografiral na svojih terenskih raziskavah.

Razstavljeno gradivo je iz zbirk Slovenskega etnografskega muzeja, Narodnega muzeja Slovenije, Belokranjskega muzeja, Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Oddelka za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Narodne in univerzitetne knjižnice, Inštituta za novejšo zgodovino, Mestne knjižnice Ljubljana – Slovanske knjižnice, Centralne pravosodne knjižnice in iz zasebne zbirke dr. Veronike Kralj Iglič. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo gospe Niki Pažon za donacijo separatov njenega deda Nika Zupaniča Slovenskemu etnografskemu muzeju.

Povezani dogodki

01.12.2016
Odprtje razstave
Razstava ob 140. obletnici rojstva ustanovitelja Slovenskega etnografskega muzeja Na razstavi je...
četrtek, 1. december 2016 - 11:00