Slovenski etnografski muzej

Tutankamonova maska, foto: dr. Marko Frelih, SEM
Kje 
Tretje nadstropje razstavne hiše
Od 
22. november 2022
Do 
18. december 2022

Stoletje zlatega faraona

Manjša priložnostna razstava je posvečena 100. obletnici odkritja grobnice faraona Tutankamona. Na ogled je izbor literature in spominkov iz egipčanske zbirke SEM.

Razstava predstavi zgodbo o grobnici faraona Tutankamona, ki jo je leta 1922, po petih letih vztrajnih raziskovanj, odkril angleški raziskovalec Howard Carter. Odkritje grobnice faraona Tutankamona (1342-1323 pr. Kr.) je največje arheološko odkritje v zgodovini človeštva.

Obenem razstava nakaže, kako je odkritje grobnice med obema vojnama odmevalo v medijih, ko so bile senzacionalne novice iz Doline kraljev zelo dobrodošle za ustvarjanje pozitivnega pogleda na prihodnost.

»Svetovna javnost je od samega začetka spremljala izjemno odkritje Tutankamonove grobnice. Samo štiri leta po katastrofalni zapuščini prve svetovne vojne so bile senzacionalne novice iz Doline kraljev zelo dobrodošle za ustvarjanje pozitivnega pogleda na prihodnost. V dobi, ko sta v medijskem prostoru prevladovala le časopis in radio, je Tutankamon kmalu zavzel vidno mesto. Medijsko pozornost je držal v napetosti predvsem zaradi skrivnostnega pojava, znanega kot Faraonovo prekletstvo. Številni članki so poročali o nenavadnih okoliščinah, v katerih so umirali ljudje povezani z odkrivanjem grobnice. V njej naj bi se nahajal zlovešč napis: »Kdor bo motil faraonov mir, ga bo smrt pokončala s svojimi krili.« Napis, ki ga nihče ni videl, je obšel svet in še danes buri fantazijo ljubiteljev nepojasnjenih dogodkov. Tutankamon je obdržal status svetovne ikone celo stoletje ...«
—dr. Marko Frelih

Avtor priložnostnega obeležja je dr. Marko Frelih, kustos SEM.